ADANA’da 10 Kasım Atatürk’ü anma törenleri hükümet aleyhine protesto gösterisine dönüştü. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı Atatürk Anıtı önündeki anma töreninde AK Parti ve Başbakan aleyhinde sloganlar atan kalabalık, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’u yuhalayıp, "AKP’li Vali istemiyoruz" diye bağırdı. Bu sırada kalabalıktan, ’Allah belanı versin’ sesi duyuldu. Vali Coş da, öfkeyle makam aracından inerek bağıran gruptan bir kişiyi işaret edip, "Allah belanı versin diyen o gavatı al" diye talimat verince polisler hamle yaptı ve arbede çıktı.

Yolu kapatıp, hükümet aleyhine sloganlar atan CHP’li gençler ile polisler arasında da sert tartışmalar oldu. CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, CHP’li gençlerden birini götürmek isteyen polisin üzerine yürüdü. Polisler, hedef haline gelen meslektaşlarını alandan uzaklaştırdı. Bazı göstericiler de resmi plakalı araçlara saldırdı.

BU KEZ VALİLİK ROZET DAĞITTI

Atatürk’ün ölümünün 75’inci yıldönümü anma töreni Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Polisler, güvenlik gerekçesiyle törenin yapılacağı meydanı bariyerlerle kapattı. Törene gelenler üst aramasından geçirilerek meydana alındı.

Törene Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Milletvekilleri AK Partili Necdet Ünüvar, CHP’li Ümit Özgümüş, 6’ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bahadır Köse, Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasi partilerin yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören öncesi polisler, Adana Valiliği’nin hazırladığı üzerinde Adana Valiliği ve Atatürk’ün resmi bulunan ve ’Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ yazılı kağıda iliştirilmiş Türk Bayrağı rozeti dağıttı. Geçen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programındaki çelenk töreninde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, belediye logosu ve adının yazıldığı kağıda tutturulmuş Türk Bayrağı rozeti dağıttığı için Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile tartışmıştı.

ÇELENK KONULURKEN HÜKÜMET PROTESTO EDİLDİ

Anıta çelenkler konulurken bariyerlerin içinde ve dışında yer alanlar ’Türkiye laiktir laik kalacak’, ’Kızlı- erkekli gençler burada’, ’Ne mutlu Türküm diyene’, ’Tayyip istifa’ sloganları attı. Çelenklerin konulmasının ardından Vali Coş’un yanına gelen 70 yaşlarındaki Sami Eryurt şiir okumak istediğini söyledi. Bu isteği uygun görülen Sami Eryurt, kürsüden Şair Orhan Şaik Gökyay’ın ’Bu Vatan Kimin’ adlı şiirini okudu.

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu. Askeri bando eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi, daha sonra yarıya indirildi. Kentin dört bir yanında sirenler yankılandı.

VALİ: O GAVATI AL

Törenin sonunda da, ellerinde Türk Bayrakları dalgalandıran grup hükümet aleyhindeki sloganlarını sürdürdü. Atatürk Caddesi’ne çıkan grup, yolu trafiğe kapattı. Bu sırada kalabalıktan ’Vali istifa’, ’AKP’li Vali istemiyoruz’ sloganları yükseldi. Alandan çıkıp, aracına binmeye hazırlanan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kendisini protesto edenlere el salladı. Bazı vatandaşları polislere işaret etti.

Sloganlar devam ederken ’Allah Belanı versin’ diye bir ses duyulması üzerine Vali Coş aniden aracından inip öfkeli bir şekilde polise, "Allah belanı versin diyen o gavatı al" diye bağırdı. Polisler, Vali Coş’un işaret ettiği kişiyi almak isteyince arbede çıktı. Polislerin daha sonra Ümit Mutlu adında bir kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

CHP MİLLETVEKİLİ POLİSİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Protestolarla Atatürk Caddesi’ni kapatanlar arasında bulunan CHP’li gençler ile polisler arasında da sert tartışmalar yaşandı.

Kozan Girişimci İşadamları Derneği'nde görev değişimi Kozan Girişimci İşadamları Derneği'nde görev değişimi

CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, CHP’li gençlerden birini götürmek isteyen polisin üzerine yürüdü. Polisler, hedef haline gelen meslektaşlarını alandan uzaklaştırdı. Bu sırada çıkış yapmaya çalışan bazı resmi plakalı otomobilleri öfkeli kişiler yumrukladı, tekmeler savurdu. Polisler otomobillere zarar vermek isteyenlere müdahale etti.

Yaklaşık bir saat yolu kapatan kalabalık, protestosunu sürdürdü. Geniş güvenlik önlemleri alan polisler, tansiyonun düşmesinin ardından yolun açılmasını sağladı.

’VATANDAŞ DEMOKRATİK PROTESTO HAKKINI KULLANIYOR’

Vatandaşların alkışları arasında gerginliğin yaşandığı noktadan uzaklaşan CHP Milletvekili

Ümit Özgümüş şunları söyledi:

"Vatandaş demokratik protesto hakkını kullanıyor ve slogan atıyor. Demokratik bir ülkede vali de, belediye başkanı da, başbakan da, cumhurbaşkanı da şiddete başvurmadan demokratik protesto hakkını kullanabilir. Bütün demokratik batı ülkelerinde böyledir. Burada protesto hakkını kullanan, şiddet kullanmayan vatandaşlara karşı polis orantısız güç kullanmaya kalkınca araya girdim. Terbiyesiz, saygısız bir emniyet müdürü mü, amiri mi bilmiyorum, eliyle, koluyla hareket etmeye başlayınca gereken cevabı aldı."

29 EKİM'DE BAŞKAN VEKİLİ İLE TARTIŞMIŞTI

Vali Coş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programı kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni sırasında da Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile tartışmıştı.

Editör: TE Bilisim