İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Türk Kızılayı yaşanan son afetlerin ardından ihtiyaçlara göre üreteceği çadırları yeniden şekillendirdi. Afetzedelerin güvenliği ve rahatlığı göz önünde bulundurarak tasarlanan yeni çadırlar 14 metrekare oturma odası, 7 metrekare ebeveyn odası ve 7 metrekare de giriş olmak üzere toplam 28 metrekare büyüklüğe sahip olacak. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, aile mahremiyetini dikkate alarak iki mahalli bir de dışarıda mutfağı bulunan çadır ürettiklerini belirterek, "Çadır kentlerde artık 28 metrekarelik çadırları kullanacağız.” dedi. Başkan Akar, Van depremi sonrasında çadır stokunun sıfırlanmasına rağmen yeni üretimle 80 bin çadır stokunu depolara kaldırdıklarını, bu rakamı 120 bine çıkarmak için çalışma yaptıklarını da açıkladı.

Türk Kızılayı afetzedelerin güvenliği ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yeni dönemde ürettiği çadırlarda bazı düzenlemeler yaptı. Yeni çadırların giriş bölümü soba kurulumuna uygun tasarlandı. Saç plakalı yanmaz kumaş takviyeli baca deliği bulunan yeni çadırların tavanı PVC, duvarları ise yüzde 100 pamuklu kumaştan yapıldı. Astarı ısı yalıtımlı, tabanı da PVC ve ısı yalıtımlı olan çadırlar sıcaklık konusunda da afetzedeleri rahat ettirecek. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar Etimesgut Yerleşkesi'ndeki Çadır Üretim Merkezi'nde Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) derneğin yeni dönemde aile mahremiyeti dikkate alarak ürettiği yeni çadırları anlattı.

Van depreminin ardından Türk Kızılayı’nın çadır stokunun sıfırlandığını belirten Genel Başkan Akar, “Çadır üretim kapasitemizi arttırmak için genişletmelerde bulunduk. Etimesgut’taki üretim yerimizde gerekli genişletme çalışmalarımızı yaptık. Burada son üretimimizle birlikte toplam 80 bin çadır stokumuz mevcut. Ülkemizin bir afet karşısında vaziyet alması için son derece önemli bir rakam bu. Bu rakamı 120 bine çıkartacağız.” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı'nın çadır stokunun 120 bine çıkarılması konusunda anlaşma imzaladığını belirten Akar, “120 bin rakamını fevkalade bir stok olarak görüyoruz. Bunun yanında çadırlarımız eskisine oranda çok daha güvenli, güzel ve kullanışlı. Bunların bir kısmı 28 metrekare, çift katlı, izolasyonlu, 2 odalı aile mahremiyetine riayet eden bir sistemle üretildi. Çadırlarımızın bir kısmı da 16 metrekare normal çadırlardan ama onlarda çift katlı ve izolasyonlu. Çadırlarımızın altları da izole edilmiş şekilde. Daha iyi şartlarda insanları kışın soğuğundan ve yazın sıcağından koruyabilecek şekilde dizayn edildi.” şeklinde konuştu.

VAN’DA 100 ÇADIR YANDI BUNLARIN SADECE 2’Sİ KIZILAY’IN ÇADIRI

Van depremlerinin ardından kurulan çadırlardan 100 tanesinin yandığını anlatan Akar, yanan çadırlardan yalnızca ikisinin Türk Kızılayı’na ait olduğunu söyledi. Polyester olmayan çadırların yanmaz olduğunu vurgulayan Akar, “Bizim çadırlarımız pamuklu ve yanmazlık maddesi emdirilmiştir. Her madde yanar. Demiri de yakarsınız. Amerika’daki ikiz kuleler demirin yanması erimesi sonucu çöktü. Her madde yanar. Ama içinden kurtulabilme meselesi var. Türk Kızılayı’nın çadırının üzerine bir mangal koru dökün içindekiler çok rahat hareket ederek dışarı çıkabilir. Ama bir polyester, polivinil klorür ve muşambadan yapılan bir çadırın üzerine bir kor tanesini koyun 5 dakika içinde yanar. En kötüsü de aşağıya doğru akar bu gibi çadırlar. Dikkat edin bebekler öldü çadır yangınlarında. Kaçamadılar, eriyen polyester ve plastiğin altında kalarak yandılar. Türk Kızılayı’nın çadırlarında böyle şeyler olmaz.” açıklamasında bulundu.

Türk Kızılayı’nın yeni üretimi çadırlarda keçi astarı kullanıldığını ve kumaş kalitelerinin arttırıldığını ifade eden Akar şunları söyledi; “28 metrekarelik bir konsept yaptık. 2 oda bir salon olara planladığımız bu çadırda iki oda var. Uzun süre çadırda kalan insanlarımızın ihtiyaçları söz konusu olabiliyor. Ailelerimizi mahremiyeti söz konusu olabiliyor. Çocukların ayrı yerde yatmaları gerekiyor. Veya iki ailenin bir çadırda kalması ihtimali olabiliyor. Bunları sağlamak için iki mahalli bir de dışarıda mutfağı bulunan bir çadır yaptık. Çadır kent çadırı olarak bunları kullanacağız.”

Editör: TE Bilisim