LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurulum çalışmalarını sürdürdüğü, 'akıllı trafik' sistemi, Bornova ve Bayraklı'daki 39 kavşakta test edildi. Deneme çalışmalarında, trafik ışıklarındaki bekleme süresi ve araç kuyruklarının uzunluğu yüzde 50 azaldı. Seyahat süreleri ise yüzde 30'a kadar kısaldı. Sistem, şehir genelindeki 402 sinyalize kavşakta uygulanacak.

Alınan günlük verilere göre sistemin devrede olduğu güzergahlarda, seyahat sürelerinde zirve saatlerde yüzde 30, günlük ortalamalarda ise yüzde 16'ya varan oranlarda iyileşme sağlandı. Kavşaklardaki bekleme süresi ve kuyruk uzunlukları ise yüzde 50 kısaldı. Sistemin bir diğer olumlu yansıması ise toplu ulaşımda yaşandı. Toplu taşıma araçlarıyla yapılan seyahatler, pilot bölgede zirve saatlerde yüzde 28, günlük ortalamalarda ise yüzde 20 oranında hızlandı.

İKİ SİSTEM ARASINDA BÜYÜK FARK

Araçlara yerleştirilen bilgisayar sistemine bağlı kameralarla sistemin kurulduğu güzergahlarda seyir halindeyken kayıtlar alındı. Birbirini izleyen günlerde, aynı güzergah ve aynı saatlerde adaptif sistem devredeyken ve devre dışına alındığı durumlarda yolculukların ne kadar sürdüğü tespit edildi.

Örneğin Bayraklı Manas Bulvarı ile Haydar Aliyev Caddesi kesişimindeki kavşaktan Bornova Mustafa Kemal Caddesi ile Haşim İşcan Caddesi kesişimindeki kavşağa kadar olan gidiş-dönüş 4 km uzunluğundaki güzergahın 'tam adaptif sistem' ile 9 dakika 47 saniyede tamamlandığı görüldü. Aynı yolculuk eski sistem ile 14 dakika sürdü.

10 KM'DE 27 DAKİKA KAZANÇ

Bir başka ölçümleme ise Bayraklı Sakarya Caddesi ile Aliya İzzetbegoviç Caddesi (252 Sokak) kesişimi, Bornova Mustafa Kemal Caddesi ile Haşim İşcan Caddesi kesişimi ve Bornova Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi, Çevreyolu Atatürk Mahallesi girişini kapsayan gidiş-dönüş 10 km uzunluğundaki güzergahta yapıldı. 'Tam adaptif sistem ile güzergahın 14 dakikada tamamlandığı görüldü. Eski sistem ile aynı güzergah 41 dakika sürdü.

39 KAVŞAK AKILLANDI

Pilot bölge olarak belirlenen Bornova ve Bayraklı ilçelerinde yapılan çalışmalarda, 39 adet sinyalize kavşak, akıllı kavşak kontrol cihazları ile adaptif şekilde çalışır hale getirildi. 16 adet 'kırmızı ışık ihlal sistemi', 8 adet 'park ihlal sistemi', 1 adet 'hız koridoru', 1 adet 'gabari ölçüm sistemi', 14 adet 'trafik ölçüm sistemi', 1 adet 'meteoroloji ölçüm sistemi', 17 adet 'değişken mesaj sistemi' (DMS) kuruldu, 100 adet otobüse kamera sistemleri ve 24 adet otobüs durağına da yolcu bilgilendirme sistemi bağlandı.


Editör: TE Bilisim