Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
 Temerrüt riski sigortası diye bilen CDS işlemlerinde, ekonomik büyüklük veya toplam dış borçlara oranına göre dünya birincisi olduk. 

Dünya finans piyasalarından trilyonlarca $ kredi kullanan ÇİN 50 milyar $'lık CDS primi işlemiyle birinci sırada bulunurken, 44 milyar $'la Türkiye 2. ve 40 milyar $'la Brezilya 3. sırada bulunuyor...

Konuyu fazla karıştirmayalım, ÖZETLE; içinde bulunduğumuz riskler sebebiyle DÜNYANIN EN YÜKSEK RİSK PRİMİNİ ödeyen ülkesi durumundayız. Yani bu risk primleri sebebiyle en yüksek faizle borçlanabilen ülkeyiz. 

Bu durumu rakamlarla anlatmak gerekirse; Dünyada toplam kredilerin büyüklüğü 250 trilyon $ civarında iken, CDS prim işlemlerinin toplamı 509 milyar $'dır.

Türkiye'nin toplam dış borç stoku yaklaşık 450 milyar $ civarında bulunmasına karşın, tek başına CDS prim işlemlerinde 44 milyar $'la bu işlemlerdeki payı %8,6'dır. Yani Dünya kredi hacminin ancak %1,8'lik oranına denk gelen borçlarımıza karşın risk primlerindeki payımız %8,6'dır. 

Sakın kimse Arjantin veya Venezüela gibi ülkeleri örnek vermesin. Bu gibi ülkeler zaten temerrüde düşmüş olduklarından, bu kategoriler dışında bulunmaktalar. 

Çok basit bir örnekle anlatalım; Yani ÇİN sahip olduğu on tane otomobil için 50 TL Trafik sigortası primi öderken, Türkiye sahip olduğu TEK otomobil için 44 TL sigorta primi ödüyor. Çünkü çok kaza yapmışsın kardeşim !

Bilmem ki, durumu tam anlatabildik mi? 

Anlamadık diyenlere, "Bilal'e anlatır gibi" tekrar anlatırım yoksa !

R.GÖKDEMİR

Editör: TE Bilisim