SSCB yönetimi,Rusları, Rus kimliği ve tek bir siyasi otoritede  birleştirirken,Türkleri çok sayıda kimlik ve siyasi otoriteye bölme politikası uygulamıştır.

Ayrıca Türklerin dil birliğini bozmak amacıyla içinde yabancı kelimeler bulunan suni alfabeler üretmişdir.

Böylece birbirini anlamakta zorlanan
Türkleri ortak dil maskesiyle Rusca konuşmaya teşvik etmişdir.

Stalin bu konuda çok katı bir politika izlemiş,Türkistan Türklerini Rusça konuşmaya,Rus gibi düşünmeye ve kominist ideolojiyi benimseye adeta mahkum etmiştir.

Ümitsiz Olma Türkiye! Ümitsiz Olma Türkiye!

1937 yılında bu zulme boyun egmeyen başta Cengiz Aytmatov'un babası  Törekul Aytmatov olmak üzere 137 Türkçü  aydın Stalin''in talimatı ile evlerinden  alınarak vahşice kurşuna  dizilip aynen 1990'lı yıllarda Sırpların yaptığı  gibi toplu mezara gömülmüşlerdir.

Türk aydınlarına uygulanan soykırımın Baskent Biskek'e 30 km uzaklıkta bir tugla ocağında gerçekleştiği ocağın bekçisi Hıdır Aliyev'in son nefesinde kızına söylemesi ile tespit edilmiştir.

Hıdır Aliyev, saklandığı yerden inleyerek can veren soydaşlarımızın çığlıklarına şahit olmuş ve Issık Gölü civarında yaşayan kızına “Kızım! Kireç ocağında çok büyük bir katliam yapıldı. Şimdi bunu kimseye söylemezsin. Zaman ve zemin uygun olunca bunu herkes bilmeli” deyi vasiyette bulunmuştur.

Kirgizistan'in bağımsızlığına  kavusmasindan sonra Bizzat Kırgızistan Devlet Başkanı Asker Akeyev'in talimatı ve Cengiz Aytmatov'un büyük katkıları ile sehit soydaslarimiz için"Ata-Beyt" adıyla anıt mezar yapılmıştır.

Mekanları cennet olsun.

Allah esaret altında yaşayan bütün soydaşlarımıza da  hürriyetlerine kavuşmayı kısmet eylesin.

Mehmet Topalgökceli

Editör: Kerim Öztürk