Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Andrew Chan ve Myuran Sukumaran isimli iki Avustralyalı uyuşturucu kaçakçısının idamının ardından Avustralya’da idamlarla ilgili tartışmalar bitmiyor. Son olarak Avustralya televizyonlarının en çok izlenen programlarından '7.30 Project' isimli haber programı sunucusu Waleed Aly’nin yorumları ülkede ses getirdi. Aly, uyuşturucu kaçakçılarının idam edilmesinde Avustralya'nın da hataları olduğunu söyledi.

Aly, iki Avustralyalının idamına giden yolda yapılan hataları 5 başlık altında sıraladı. Avustralya Federal Polisi, Andrew Chan ve Myuran Sukumaran isimi uyuşturucu kaçakçıları, ülkeden 8 kilo eroinle Endonezya’ya doğru yola çıktıklarında durumu biliyorlardı. Ancak onları tutuklayıp Avustralya’da tutmak yerine, Endonezya polisine haber vererek onları, kurşuna dizilerek idam edilecekleri ülkeye teslim etmiş oldu.

Avustralyalıların yargılanma sürecinde de ilginç bir olay yaşandı. İddiaya göre Endonezyalı yargıç, iki uyuşturucu kaçakçısının 130 bin dolar rüşvet ödemesini ve karşılığında idam edilme yerine 20 yıl hapis cezası almalarını teklif etti. Eğer bu teklif kabul edilmiş olsa idam ihtimali ortadan kalkmış olacaktı. Endonezya Devlet Başkanı Joka Widodo'yu da eleştiren ünlü Avustralyalı sunucu, başkanın Andrew ve Myuran’ı islah etmek yerine imajını düşünerek idam etmeyi tercih ettiğini söyledi.

Büyük bir gayret göstermiş olduğunu kabul etmekle beraber, Avustralya hükümetini olayda yetersiz bulan Aly bunun nedenini ise dördüncü defa aynı sebepten dolayı Avustralya vatandaşlarının başka bir ülkede idam edilmiş olmasıyla açıkladı.

Aly ayrıca, iki Avustralyalının kendi inançları gereği yanlarına bir din adamının rehber olarak verilmemiş olmasını da büyük bir hata olarak tanımladı.

Aly’in yorumları sosyal medya üzerinden Avustralyalı izleyicilerden de büyük destek aldı.

Editör: TE Bilisim