Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
 
1895 yılında Ayasofya Camii ve türbelerindeki çini ve mozaiklerin yıpranmalarından dolayı restarasyonunun yapılmasına karar verilir. Ancak bu işi yapacak kişiyi bulmakta zorlanılır. Neticede sarayın diş hekimi olan ve sanat tarihine ilgi duyan Fransız asıllı Albert Sorlin Dorigny bu iş için II. Abdülhamid’den izni alır.
4 yıl süren restorasyon boyunca da pek çok çiniyi yerinden söktürür. Bakım, onarım ve temizleme çalışması yapılacak bahanesi ile bir bölümünü ambalajlara koyup Fransa’ya kaçırır.
Kaçırdığı Bu çinliler arasında II. Selim Türbesi’nin kapısında bulunan sol taraftaki panonun çinileri de vardır.
Albert Sorlin Dorigny, kaçırıdığı 60 parça çiniyi onarmak yerine Louvre Müzesi'ne götürüp “babasının malıymış” gibi fatura karşılığında satar.
Sonra bu çinilerin benzerlerini o dönemin Fransa’daki ünlü bir seramik fabrikasına yaptırır ve ardından güya bakımları yapılmış temizlenmiş gibi Fransa’dan geri gelen çinileri orijinal çiniler gibi yerlerine taktırır.
Ama muhteşem İznik çinilerinin taklidini yapmak imkânsızdır. Bu nedenle bir süre sonra fotoğrafta da görüldüğü üzere türbe girişindeki sağ tarafın çinileri ile sol tarafın çinileri arasında renk farkı ortaya çıkar. Tekrar tamir için sökülen çinilerin böylece sahte olduğu anlaşılır, hatta çinilerin arkasında Fransız çini fabrikasının imzası da ortaya çıkar.
Orijinal çinilerimiz şu anda Fransa - Paris Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.
Çinilerimiz hakkında Fransa Devleti Kültür Bakanlığı’na yapılan tüm iade taleplerimize rağmen bugüne kadar maalesef olumlu sonuç alınamamıştır.
ll. Selim Türbesi'ndeki hırsızlığı teşhir etmek amacıyla, sahte çinilerin önüne “Önünde bulunduğunuz bu çiniler kopyadır. Çinilerimizin asılları Louvre Müzesi’ndedir. Bu sanat hırsızlığıdır” levhası konulmuştur.

Editör: TE Bilisim