Ekmeleddin İhsanoğlu: 2014’te bana teklif MHP’den geldi, ‘Çatı aday’ işinin mimarı Bahçeli’dir Ekmeleddin İhsanoğlu: 2014’te bana teklif MHP’den geldi, ‘Çatı aday’ işinin mimarı Bahçeli’dir
Sağlık Bakanlığı, Sipina Bifida hastası olan ve ameliyat olmaması durumunda felç olacağı ileri sürülen 20 aylık Ayaz bebeğe sahip çıktı.

Hastanelerde omurilik hastalarının ameliyatlarında kullanılan 'Intraoperatif Nöromonitarizasyon' isimli tıbbi cihazın fiyatı düşürülünce, bu cihazı satan firmalar ürünü getirmemeye başladı. Durum böyle olunca, hem hastalar hem doktorlar mağdur oldu. Bu mağduriyeti yaşayanlardan bir tanesi de 18 aylık Ayaz bebek. Ayaz bebek, 28 Ekim 2014'de Mersin Güneykent Kadın Doğum Hastanesi'nde dünyaya gelmesinden kısa bir süre sonra rahatsızlandı. Ailesi, Ayaz bebeği çok sayıda hastaneye götürdü. Yapılan muayeneler sonucu Ayaz bebeğe Spina Bifida hastası teşhisi konuldu ve tedavisi için ameliyat olması gerektiği söylendi. Yapılacak ameliyat yüksek risk grubunda olduğu için hastanelerden aileye, Intraoperatif Nöromonitörizasyon sistemlerinin olmadığı, hekimlerin bu sistem olmadan bu ameliyatı gerçekleştiremeyeceği ifade edildi.

Son olarak Ayaz bebek, geldikleri Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı ve Adana Tabip Odası Başkanı Doktor Ali İhsan Ökten'e muayene oldu. Ökten, hastanın ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Ökten de bu cihazın hastanelerinde olmadığını belirtti. Cihaz olmayınca aile ameliyat yaptırmaktan vazgeçti.

Ayaz bebek için önemli bir gelişme yaşandı. Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Kürşat Arıkan, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının, doğuştan Sipina Bifida hastası Ayaz bebeğin ameliyat edilmezse felç olacağına ilişkin haberlerin ardından harekete geçtiğini bildirdi. Arıkan, "Ayaz bebeğin ailesiyle iletişime geçilerek, Sayın Bakanımızın konuya gösterdiği hassasiyet anlatılmıştır. Doktoruyla da koordineli bir şekilde yavrumuzu Pazartesi günü itibarıyla hastanemize yatıracağız ve tedavisini yaptıracağız. Adana Kamu Hastaneleri Birliği olarak gereken tüm imkanlar seferber edilecek." dedi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Kamu Hastaneleri Kurumumuz, hayati tehlikesi olan ve aciliyeti olan durumlarda, gerekli cihazları ivedilikle temin ederek vatandaşlarımızın tedavide herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için tüm tedbirleri almaktadır. Ayrıca benzer sorunların yaşanmaması için sorumlu kurum olan SGK ile işbirliği içerisinde, Sağlık Uygulama Tebliği'nde gerekli düzenlemelerin yapılması yönünde çalışmalar da devam etmektedir." denildi.Cihan

Editör: TE Bilisim