- ERZURUM

Aziziye destanının 136’ncı yıldönümü, ilk kez 15 bin kişinin katılımıyla anıldı. Sabah namazından sonra şehirdeki bütün camilerde sâlâ okundu.

ERZURUM’DA ENKAZ ALTINDA KALAN KİMDİR? ERZURUM’DA ENKAZ ALTINDA KALAN KİMDİR?

Araçlarla Karskapı Şehitliği önüne gelen Erzurumlular, tekbir ve dualarla 3 kilometre uzaktaki Aziziye Tabyası’na yürüdü. Vali Ahmet Altıparmak, Aziziye destanının artık her yıl 9 Kasım’da kutlanacağını söyledi. 3 aylık bebeğiyle tabyalara gelen Sevda Esmer “Nenelerimiz çocuklarını Allah’a emanet edip tabyalara koşmuş. Biz neden gelmeyelim, bu anlamlı günde hiç evde kalınır mı?” dedi.

Rus tehdidini önlemek için 1872’de Sultan Abdulaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum-Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacı ile Top Dağı’na yaptırılan, üç tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası, tarihi günlerinden birini yaşadı. ‘93 Harbi’ olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’nda Aziziye Tabyası’nın düştüğü haberi üzerine kadınlı erkekli Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla tabyaları geri alarak destan yazdı. O günün ruhunu yakalamak ve tanıtımını yapmak için Vali Ahmet Altıparmak farklı kurumları bir araya getirerek ‘9 Kasım Tabyalar Platformu’nu oluşturdu. 9 Kasım sabahı tabyalara yürüneceğinin duyurusu günler önceden paylaşıldı. Sabah namazının ardından verilen salayla toplanan kadınlı erkekli binlerce kişi önce Karskapı Asker Şehitliği’ne gelerek mezarlığı ziyaret etti. Daha sonra Nene Hatun’un destanlaştığı ve mezarının bulunduğu deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Aziziye Tabyası’na ellerinde Türk bayraklarıyla yürüdü. 3 kilometrelik yürüyüş sonunda tabyalara ulaşan vatandaşlar Erzurum İl Müftülüğü’ne bağlı imam hatiplerin okuduğu Kur’an-ı Kerim’i dinledi. İstiklal Marşı’nın da okunmasının ardından Müftü Hasan Çınar dua etti. Topluca okunan İstiklal Marşı sonrası anma töreni sona erdi. Etkinliğe katılanlar, belediye otobüsleri ile kente döndü. Yaklaşık 300 polis ve atlı polislerin güvenliği sağlamak amacıyla hazır bulunduğu Aziziye Tabyaları’na tırmanış etkinliğine Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Baro Başkanı Faruk Terzioğlu ve 15 bin kişi katıldı.

ZAMAN

Editör: TE Bilisim