Ümitsiz Olma Türkiye! Ümitsiz Olma Türkiye!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanı inşaat alanının 4'te ’ünün bataklık olduğunu söyledi. Elvan, 3. havalimanının sağlam bir zeminde olması gerektiğini ifade etti.

Bakan Lütfi Elvan, 3. Havalimanı inşaat alanında basın toplantısı düzenledi. İnşaat alanının 4'te 3’ünün bataklık konumunda olduğunu söyleyen Elvan, bölgenin bu hale gelmesine maden ve kömür ocakları işletmecilerinin alandaki çalışmalarını gerekçe gösterdi.

Kum ocakları işletmeleri tarafından daha önce yoğun olarak kullanılmış aşağı yukarı 70'e yakın açılmış olan kum ocağı bulunduğunu belirten Elvan, “Şu anda Orman Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu geçici izin ile konsorsiyum bu sahada sondaj, etüt ve zemin çalışmalarını yürütmektedir. Şu ana kadar 750’nin üzerinde sahada sondaj yapılmıştır. Ve bu sondajlar yoğun olarak devam etmektedir. Bu saha hepinizin de bildiği gibi yıllarca kömür ocakları tarafından, kum ocakları işletmeleri tarafından yoğun olarak kullanılmış aşağı yukarı sahada yetmişe yakın açılmış olan kum ocakları işletmecileri, kömür ocakları işletmecileri tarafından açılmış olan çukurlar mevcut. Yine bu sahada dışarıdan gelen bazı dolgu malzemeleri de söz konusudur. Yani normalde zeminde olan taban zemini çok sağlam olan bir yapıda değildir. Zaman zaman bu kömür ocakları ve kum ocakları dışında tabi onlarda değişik yerlere değişik şekillerde dolgular yapmışlar, dışarıdan da dolgu malzemesi buralara getirilmiş ve buralara dökülmüştür."

"Tabii ki bu havalimanımızın sağlam bir zeminde olması gerekiyor, sağlam bir zemine oturması gerekiyor." diyen Elvan, şöyle konuştu: "Bu yönde dünyanın en büyük, en iyi firmalarıyla şu anda konsorsiyum çalışmalarını yoğun bir şekilde yürütüyor. Bu çalışmalar ne diye bakacak olursak özellikle gerçek zemine ulaşmadan daha doğrusu gerçek zeminin üzerinde dolgu olması nedeniyle bu dolguların önemli bir kısmı boşaltılacaktır. Yani bu dolgu malzemeleri çekilecektir, bu dolgu malzemelerinin bir kısmı çekildikten sonra aşağı yukarı belki 20-25 metrelik bir kısmı kalacaktır. Ve bu kısma da ‘vikdren’ dediğimiz 80-100 santimetre aralıklarla bu drenler yerleştirilecektir. Bu drenlerin üzerine ise bir filtre sistemi oluşturulacaktır. Bu filtre mekanizmasının üzerine dolgu yapılacaktır. Burada zaman zaman değişik eleştiriler yapılıyor. Sahayı sizde göreceksiniz gerçekten bataklık olan bir saha yıllarca 40 yıl, 50 yıl, 60 yıl, bu saha kömür ocak işletmeleri tarafından kum ocağı işletmeleri tarafından kullanılmıştır. Buralar bir anlamda önemli ölçüde tahrip edilmiştir. Ve biz buraya havalimanı yapmakla bir anlamda bu bölgeyi ıslah ediyoruz. Bu yörenin, bu bölgenin bir başka şekilde kullanılması da söz konusu değil. Biz dünyanın en büyük havalimanını gerçekten bu bataklığı ıslah ederek gerçekleştiriyoruz.”

Editör: TE Bilisim