Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk ve Japon mühendisler tarafından ortak yapılan Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının 1 yıl içinde uzaya gönderileceğini bildirdi. Yıldırım, “Türksat 4A’nın yüzde 74’ü, Türksat 4B’nin ise yüzde 63.2’si tamamlandı. Bu yılını sonunda 4A’yı, 2014 yılı başında ise 4B’yi uzaya göndererek uydu kapasitemizi 3 katına çıkaracağız.” dedi.

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2 yıl önce Japonya’da yapımına başlanan ve Türk mühendislerinin de yapımında görev aldığı Türksat 4A ile Türksat 4B uydularının ekipman, entegrasyon ve test çalışmalarına başlandığını açıkladı. 2 uydunun yapımının Türksat AŞ’nin gözlem ve denetiminde devam ettiğini belirten Yıldırım, uyduların yapımında 15 Türk mühendisin görev aldığını hatırlattı. Yıldırım, “Doğrudan Katılım Programı kapsamında 15 mühendisimize haberleşme uydularının entegrasyon ve test kabiliyetleri kazandırılarak gerekli yeterlilik ve sertifikasyonlara sahip olmaları sağlanıyor. Bu sayede yakın zamanda Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi’nde yapımına başlayacağımız Türksat 5A uydusunu tasarımından üretimine kadar tamamen yerli olarak yapabileceğiz” dedi.


        TÜRKSAT 4A 2013 SONUNDA UZAYDA OLACAK

        Türksat 4A uydusunun, tamamlandığında yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip olacağını belirten Yıldırım, uydunun bin 750 MHz bant genişliğine sahip olacağını ve 42 derece doğu yörüngesinde görev yapacağını söyledi. 4A uydusunun Türkiye’nin yanı sıra, Kuzey Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’yı kapsama alanında bulunduracağının altını çizen Yıldırım, “Türksat 4A ile Afrika Kıtası da uydularımızın kapsama alanına dâhil oluyor. Artık Türk kanalları Afrika kıtasının tamamından izlenebilecek. Şimdiden Türksat 4A uydusunda kullanılacak ekipmanların tasarımını tamamladık, ekipman üretiminin de büyük kısmını bitirdik. Şu anda Türksat 4A uydusunun yüzde 74’ünü tamamlamış bulunuyoruz. Bu yılın sonunda bu uydumuzu uzaya göndermeyi planlıyoruz.” dedi.

        TÜRKSAT 4B İLE UYDU ÜZERİNDEN İNTERNET HİZMETİ VERİLECEK

        Bakan Yıldırım, Türksat 4B uydusunun 4 bin 985 kilogram ağırlığa sahip olacağını ve bünyesinde 43 haber kanalı barındıracağını açıkladı. 4B’nin 3 bin 400 MHz band genişliğinde olacağını ifade eden Yıldırım, 4B’nin 50 derece doğu yörüngesinde görev alacağını ve Türksat 4A gibi Kuzey Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’yı kapsama altına alacağını söyledi. Türksat 4B uydusu ile Türkiye’nin karasal altyapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerine ve bazı komşu ülkelere uydu aracılığıyla ucuz genişbant internet götürme imkânı elde edileceğini açıklayan Yıldırım, “Bu uydumuzun da yüzde 63,2’sini tamamladık. 2014 yılı ilk çeyreğinde 4B’yu uzaya göndermeyi planlıyoruz. 1 yıl içerisinde iki uydumuzun hizmete girmesi ile uydu kapasitemizi 3 katına çıkarmış olacağız.” diye konuştu.

        YER KONTROL MERKEZİ KURULUYOR

        Bakan Yıldırım, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının yer kontrol sistemini kurma çalışmalarının uyduların üretimine paralel olarak devam ettiğini bildirdi. Tasarımına son şekli verilen sistemin fabrika kabul testlerinin 2012 yılı sonunda gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, “Şubat ayı içerisinde Türksat Gölbaşı ve ODTÜ istasyonlarımıza sistemlerin kurulumunu yapacağız ve Mart ayında sistem testlerine başlayacağız. Ayrıca bu yılın ilk yarısında Türksat 4A uydumuzun fırlatma öncesi uzay şartlarına uyumluluk testleri olarak bilinen Uydu Fonksiyonel ve Çevresel Testleri’nin başlatılmasını öngörüyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim