Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde kurbanların kesim şekliyle ilgili tartışmalar sürüyor. Muhalefet partileri konunun bir an önce netleştirilmesini isterken, Brüksel Bölgesi’nde yeni bir gelişme yaşandı. Brüksel Bölge Yönetimi, kesim eğitimi almayanların kurban kesimlerinde yer alamayacaklarını açıkladı.

Belçika'da Hayvan Haklarından sorumlu Flaman Bakan Ben Weyts’in geçtiğimiz sene Kurban Bayramı’nda kurulan geçici kesimhaneler için uyuşturma şartı getirmek istediğini açıkladıktan sonra başlayan tartışma bir türlü sonuçlanamıyor.

Müslüman toplumunun tepkileri üzerine Weyts, bu konuda diyaloga hazır olduğunu belirterek geri adım atmış ve tartışmaları bir nebzede olsa yatıştırmıştı. Fakat Flaman Bölgesi’nde kurban kesimiyle ilgili henüz bir karar alınamadı.

Flaman Meclisi’nde dün yapılan komisyon toplantısında muhalefet partileri Müslüman toplumu ile görüşmelerin ne aşamada olduğunu sordu. Kurban Bayramı için hazırlanacak geçici kesimhaneler konusunda çözüm bulunması da mecliste gündeme getirildi. Fakat muhalefetin isteği 2’ye karşı 7 oy ile kabul edilmedi.

MİLLETVEKİLİ GÜLER TURAN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Milletvekili Güler Turan (sp.a) hükümet yetkililerine eleştirilerde bulundu. Turan, Müslüman topluluğunun bu konu hakkında bilgilendirilmediği ve hükümete sordukları sorulara cevap alamadıklarını söyledi. Güler Turan şöyle konuştu: “Bu mecliste alınan ve alınacak kararların herkesin fikirlerini, gönlünü ve rızasının alınarak yapması gerekiyor. 2014 yılında bakan olan Ben Weyts belediyelerin geçici olarak kurdukları kesim yerlerinin iptal edilmesini istedi. Kurban kesimini organize etmek isteyen belediyeleri engelliyor. Müslüman temsil kurumlarına cevap vermiyor. Birçok encümenimiz Bakan Weyts ile görüşmek istiyor ama hiçbirine geri dönmüyor ve alternatif sunmuyor. En önemlisi Müslüman toplumunu tanıyarak çözüme gitmesi gerekirken şu anda toplum ile görüşme içinde değil. Böyle giderse kaos ortamı olacaktır.’’

EĞİTİM ALMAYAN KURBAN KESEMEYECEK

Flaman Bölgesi’nde kurban kesim yöntemiyle ilgili tartışmalar devam ederken, Brüksel Bölge Meclisi yeni bir karar aldı. Brüksel Devlet Sekreteri Bianca Debaets (CD&V) Brüksel Bölgesi’nde kurban kesecek olanların eğitim almaları gerektiğini ve aksi takdirde kurban kesim izinleri olmayacağını aktardı. Geçici kurban kesim yerlerinde kurban keseceklerin Anderlecht merkezli bir veterinerde eğitim almaları istendi. Eğitimi başarıyla tamamlayanlara ‘kurban kesim lisansı’ verilecek.

Editör: TE Bilisim