Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Almanya’da okulda şiddet, sadece göçmen ailelerden gelen öğrencilerin yoğun olduğu okullarda yaşanmıyor. Alman öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde, özellikle Berlin’in doğusunda kalan semtlerde de şiddet olaylarına rastlamak mümkün. Artık ‘problem semt’ olarak sadece Neukölln akla gelmiyor. Göçmen nüfusun hemen hemen hiç olmadığı Marzahn-Hellersdorf da artık bir ‘problem semt’.

Wolfgang-Amadeus-Mozart İlkokulu’na giden öğrencilerin velileri bunun en bariz örneğini oluşturuyor. Çocuklarının okula gitmekten korkmaya başladığını gören anne-babalar nihayet Senato’nun eğitim idaresine acilen müdahale edilmesi için mektup yazdı. Anne-babalar, çocuklarının daha okula yeni başladıkları bir dönemde okuma hevesi edinmek yerine kontrol edilemez bir şiddetle karşılaştıklarından yakındı.

Veli temsilcisi Francesco Malo’nun kaleme aldığı mektupta, çocukların kendilerinden yaşça büyük çocuklar tarafından dövülme korkusu içinde olduklarını ve bu yüzden okula gitmek istemediklerini ifade ediyor. Malo’ya göre okulda tekme atmaktan, bıçakla tehdit etmeye, kıyafet çalmaya kadar birçok olay yaşanıyor. Şiddete meyilli çocuklar öğretmenlere de saygı duymadıklarından dolayı kontrol edilmeleri imkânsızlaşıyor. Özellikle üçüncü sınıfların okutulduğu sınıflarda kaos yaşanıyor.

Şehrin belediye başkanı Stefan Komoß’a göre okuldaki problemler öteden beri biliniyor. Komoß, okulun bulunduğu çevrenin kolay bir sosyal ortam sunmadığını söylüyor. Bu yüzden okul bundan iki sene önceli teftişte sınıfta kalmış ve o günden beri de eğitim idaresinin kalite yöneticilerinin takibinde kalmış ve danışmanlık hizmeti almış. Müfettişlerin geçtiğimiz aralık ayında okula tekrar geldiklerini anlatan belediye başkanı, şiddet olaylarının hala devam etmesini şaşırtıcı buluyor.

Veliler ise hayal kırıklığı içinde. Aralık ayındaki son veli konferansında devam eden problemleri okul yönetimine aktardıklarını anlatan anne-babalar, semt yetkililerinin az miktardaki yardımlarından şikayetçi. Berlin Eğitim Senatörlüğü ise durumdan haberdar olduklarını bildirmekle birlikte suçlamaları geri çeviriyor. Eğitim İdaresi Sözcüsü Beate Stoffers, şikâyetleri göz ardı etmedikleri gibi, okulu da yalnız bırakmadıklarını ileri sürüyor.

İki yıllık çalışmanın neden yararlı olamadığı konusunda açıklamada bulunamayan sözcü, problemlerin sona ermesi için okul psikologları ile birlikte önlem kataloğu, güvenlik konsepti oluşturacaklarını dile getirdi. Veliler ise özellikle sınıflarda öğrenci sayısının çok olmasını ve bazı öğretmenlerin ilkokul öğretmeni olmamasını eleştiriyor.

Editör: TE Bilisim