Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
Amasya'nın Suluova ilçesinde besicilerin durumunun hiç de iyi olmadığını ifade eden Besiciler Kooperatifi Başkanı İdris Yavuz sorunlarına çözüm için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini söyledi.

Besilik hayvan üretiminde nüfus oranına göre Türkiye’de Konya ilinden sonra Suluovalı besicilerin 2’nci sırada olduğunu iddia eden Yavuz, “Büyük bir besi potansiyeline sahip ilçemizdeki üreticilerimiz yüzde 50 küçülmüş ve her 10 besiciden 2’si ise bu sektörü terk etmek zorunda kalmıştır. İlçe genelindeki 55 bin büyükbaş hayvan sayısı son aylarda 35 bine kadar düşmüştür. Sebebi ise ithal et ve düşük et kesim fiyatlarıdır.” dedi. Düşen fiyatlar dolayısıyla et kesiminin durduğunu belirten Yavuz, “Et kesim fiyatları Kurban Bayramı öncesi 15 lira iken şu anda 14 liraya düştü. Bu fiyatlara zarar eden besicilerimiz hayvanını kestirmiyor. Çünkü bir kilo etin besiciye maliyeti 17 lirayı buluyor. Bu yüksek maliyetin sebebi ise girdilerin yüksek oluşu ve bankalara olan kredi borçlarıdır. İç piyasada et kesim fiyatlarının 14 liraya kadar düşmesinin sebebi ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ithal ete izin vermesi ve kaçak ettir.” şeklinde konuştu.

Hayvan üreticilerinin artık üretemez ve satamaz hale geldiğini belirten Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Borç içindeki üreticiler esnaf halkı ve bankalar gözünde itibarını kaybetmiştir. Türkiye kırmızı et üretiminin yüzde 3,8’ini karşılayan Suluovalı besicilerin sesine Başbakanımız duyarsız alamaz. Başbakanımıza derdimizi anlatmak ve çözüm bulmak için görüşmek istiyoruz. Beş yıldır duyulmayan bu isteğimizi Başbakanımızın geri çevirmeyeceğini düşünüyoruz. Artık Başbakanımız KDV ve hayvan sayısı bakımından Konya’dan sonra ülkemizde ikinci sırada olan Suluovalı hayvan üreticilerinin sesini duymalı.”

Editör: TE Bilisim