Yamyamların arasında birgün! Yamyamların arasında birgün!
Araştırmacılar çok çarpıcı bir adım attı. Evren’in ortaya çıkmasını sağladığı varsayılan ‘Büyük Patlama’nın ses kaydını elde etmeyi başaran bilim insanları galaksileri ve oluşturan patlamanın çıkardığı sesin neye benzeyebileceğine dair ilk bilimsel tahmini sağlamayı başardı.

Evren'in doğumuna işaret eden kozmolojik teoriyi temsil eden Büyük Patlama'nın izlerini takip eden araştırmacılar, Uzay'ın genişleyerek büyüme sürecini başlatan kozmik olayın sesini ortaya çıkardı. Peki, araştırmacılar bu sesi nasıl elde etti? Bilim insanları bu sesi oluşturabilmek için, Uzay'ın her yerine dağılan, kozmik mikrodalga geçmişi (CMB) olarak bilinen radyasyonu analiz etti. Dalga boyları arasındaki farklılıklardan, Büyük Patlama'ya kadar uzanan saniyelere ulaşılamasa da, Evren'in erken dönemlerindeki yapısına ve düzenine ait bilgiler elde edilmeye çalışıldı.

ABD'nin Washington Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan John G. Cramer, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) CMB ölçümleri yapan Planck projesinden oldukça detaylı veriler kullanarak, Evren'nin ilk 760 bin yılına ait ses simülasyonunu oluşturdu. Cramer, CMB verilerini Mathematica yazılımını kullanarak işledi.

The Atlantic sitesinin haberine göre Cramer, 'Evren'in ilk dönemlerinde bir bass enstrümanı gibi çalıştığını ve ses dalgalarını sürekli daha uzaklara yaydığını' belirtti. Aşırı sıcak halden giderek soğuyan ve genişleyen Evren, ses dalgalarının da giderek azalan frekanslarda yayılmasını sağladı. Bir süre sonra, ses dalgaları insan kulağının duyamayacağı frekansa indirgendi.

İşte Evren'in 760 bin yıl önceki sesi...

Editör: TE Bilisim