Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
SAYIŞTAY'ın GÖREVLERİNİN ne olduğunu herhalde anlatmama gerek yok.

Osmanlı'dan bu yana Halkın Vergilerinin Doğru Harcanıp, Harcanmadığını DENETLEYEN en köklü DEVLET KURUMLARIMIZDAN bir tanesi…

Şayet bir KAMU ZARARI VAR İSE, yargı sürecini başlatır ve tahsilini gerçekleştirir. USULSÜZLÜK, YOLSUZLUKLARI TESPİT EDER ve yargı yoluna başvurur.

Ancak gelin görün ki diğer kurumlarımız gibi SAYIŞTAY'da da bir YOZLAŞMA söz konusu. GÖREVİNİ tam olarak YERİNE getirmiyor ya da GETİREMİYOR.

Bunu SAYIŞTAY RAPORLARI kaynak alınarak kitap yazmış ve RAPORLAR hakkında yüzlerce makale yazmış biri olarak özellikle söylüyorum.

Katıldığım birçok program ve panelde SAYIŞTAY raportörlerinin hazırlamış olduğu RAPORLARIN kamuoyu ile paylaşılmadığını dile getirmiş ve yine bu köşeden yazmıştım.

Bu söylediklerimin adeta doğruluğunu kanıtlayan bir gelişme yaşandı.

Anlatayım...

Sayıştay, 2017 YILINDA yapmış olduğu bir denetime ait bir RAPOR hazırlıyor ancak bunu ne TBMM'ye ne de KAMUOYUNA SUNUYOR. 
RAPORDA yer alan bilgiler ise adeta SKANDAL.

Bu örtbas olayını ortaya çıkaran kişi ise CHP Zonguldak Milletvekili DENİZ YAVUZ YILMAZ…

Yavuzyılmaz RAPORLARI baz alarak gizlenen veya açıklanmayan birçok bilgiyi de kamuoyu ile PAYLAŞIYOR ve TBMM'ye SORU ÖNERGESİ veriyor.

Son verdiği bilgi tüyler ürpertici olduğu kadar çok üzücü. RAPORA ulaştım, inceledim.

RAPORDA yer alan bilgileri özetleyerek, madde madde AKTARIYORUM:

- Yapılan incelemelerde İTHAL İLAÇLARIN GÜMRÜKTEN GİRİŞ FİYATLARININ TAKİP EDİLMEDİĞİ, depocu giriş fiyatının gümrükten giriş fiyatı olarak kabul edilmesine rağmen bu İLAÇLARIN GÜMRÜKTEN GERÇEK GİRİŞ FİYATLARININ ne Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından ne de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından BİLİNMEDİĞİ TESPİT EDİLMİŞ.

Haliyle 41 firmanın 2017 yılında ithal ettiği ilaçların gümrükten giriş fiyatları, var olan kayıtlarla karşılaştırılmış.

**GÖRÜLMÜŞ Kİ…

- Yapılan incelemede söz konusu İLAÇLARIN gümrükten giriş
** FİYATI ile izin verilen nihai SATIŞ FİYATLARI arasında
**" YÜZDE 4530 (yazıyla dört bin beş yüz otuz) *KÂR bulunduğu tespit edilmiş.

- TİTCK tarafından gümrükten giriş fiyatı olarak kabul edilen FİYATLAR (depocu giriş fiyatı) ile ilaçların gümrükten gerçek giriş fiyatları karşılaştırıldığında ise TİTCK'nın gümrükten GİRİŞ FİYATI olarak kabul ettiği fiyatlar ile ilaçların gerçek girişleri ARASINDA YÜZDE 3747'yi (yazıyla üç bin yedi yüz kırk yedi) BULAN FARKLAR olduğu görülmüş.
*

İNANILIR GİBİ DEĞİL.

DEVAM ediyor.

SAYIŞTAY DENETÇİSİ 12 İLACI İTHAL eden FİRMALARIN izin verilen SATIŞ FİYATI ve bu ilaçların gümrükten giriş fiyatlarına ilişkin bir TABLO yayımlamış.

Mesela TABLODA verilen firmaların ithal edildiği firma ve ithal eden firmanın YÜZDE 90'ı **AYNI FİRMA.

**"TAKEDA" adlı bir FİRMA .
-*281 Kutu NINLARO 2,3 Mg 3 kapsül adlı ilacı CLINIGEN adlı bir firmadan İTHAL EDİYOR. 
Gümrük Giriş FİYATI 468,56 TL, Türkiye SATIŞ FİYATI ise 21 bin 693 TL. aradaki fark YÜZDE 4530

-*"AMGEN" adlı bir FİRMA 
*BLINCYTO 38,5 McgLıyofılıze TOZ İçeren 1 Flakon (10 ML) ilaç ithal ediyor. İlacın Gümrük giriş bedeli 160,68 TL. Türkiye SATIŞ fiyatı 6 BİN 862 TL. Aradaki FARK YÜZDE 4271.

-*ABBVIE adlı FİRMA VIEKIRAX 12,5/75/50 mg 56 Film Kaplı TABLET 12184 adet ithal ediliyor. Gümrük giriş FİYATI 2668,06 TL. Türkiye SATIŞ fiyatı 33 BİN 996 TL.

*
BiTMEDİ.

-*TEVA İLAÇ, BORACTIB 3,5 Mg Iv/Sc Enjeksiyonluk Çözelti için TOZ 1 FLAKON adlı İLAÇTAN 10 BİN 166 adet ithal etmiş. Gümrük GİRİŞ bedeli 53 TL. Türkiye SATIŞ FİYATI 1369,48 TL.

-*SANDOZ adlı firma EBATAXEL 300 mg/50 Ml IvInfuzyon için Konsantre Çözelti içeren 1 FLAKON adlı İLAÇTAN 11523 adet ithal etmiş. Gümrük giriş BEDELİ 73,33 TL. Türkiye SATIŞ fiyatı 700,14 TL

**KORKUNÇ RAKAMLAR.

Bu ilaçların büyük çoğunluğu KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR. 
Bu ilaçlar zaten pahalı. Kârlarındaki çok küçük bir farkın bile HASTANELERE ve SGK'ya çok büyük MALİYETLER GETİRECEĞİ raporda vurgulanmış.

BAKIN bir İLACIN İZİN VERİLEN satış FİYATI 55,33 TL. Fiyat küçük gibi duruyor DEĞİL Mİ? 
*Bu ilacın gümrük GİRİŞ fiyatı 2,37 TL. KÂR marjı YÜZDE 2235 ve tüketim miktarı 511 bin 162 kutu. 26 MİLYON TL FAZLA ÖDEME demek…

*RESMEN İNSAN HAYATINI HİÇE SAYAN, onur ve ahlakı ayaklar altına alan BİR DÜZEN.

RAPORDA altı çizilen durumlardan biri de söz konusu ilaçların gerçek bedelinin daha yüksek olduğu ancak KDV'den KAÇINMAK AMACIYLA FİRMALARIN GÜMRÜK beyanlarında bu bedelleri DÜŞÜK GÖSTERDİĞİ yönünde.

Ancak bu kabul edilse bile ürünlerin gümrük vergisinden istisna olduğu, İTHALATTA SADECE DAMGA VERGİSİ yüzde 8 KDV ödenerek bu ürünlerin İTHAL edildiği belirlenmiş.

**59 FİRMANIN 2017 ithalatı incelenmiş. Ancak gerekli kodlar Ticaret Bakanlığı'nın bilişim sisteminde yer almaması nedeniyle eşleştirme yapamamış bile…

İncelemeler sonucunda SAYIŞTAY "yapısal sorunlara" işaret etmiş. SAĞLIK SİSTEMİNİN ÇÖKME İHTİMALİ UYARISINI YAPMIŞ.

**AKIL ALIR GİBİ DEĞİL.

İNSANLAR bu ilaçlara ulaşamadıkları için ÖLÜYORLAR.

DEVLET ise yıllardır bu kirli düzeni SEYREDİYOR. ÜSTELİK seyretmekle kalmayıp tespit RAPORU SAKLANIYOR.

O paralarla nasıl huzurlu bir hayat sürebilirsiniz ki, anlamıyorum…

(BU İTHALATÇI FİRMALARIN SAHİPLERİ acaba TÜRK MÜ?
Bazı siyasetçiler ve bürokratlarla  ortakları var mı?
BU DA İNCELENMELİ!!!) a.a

Murat Ağırel
Yeniçağ Gazetesi
25 Ağustos 2021

Editör: TE Bilisim