Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Suriye sınırları içinde kurulan Atme Kampı'ndaki çocuklara, üniversiteli ağabeyleri öğretmenlik yapıyor. Çoğu üniversite birinci sınıf öğrencisi olan gönüllü öğretmenler, zor şartlar altında çocuklara eğitim veriyor. Hiçbir ücret almadan ders veren gönüllü öğretmenlerin en büyük sorunları eğitim araç ve gereçlerin yetersizliği. Yazı tahtasının kırık olduğu çadır okulda, öğrencilerin büyük bir hevesle öğretmenlerini dinlemesi ise dikkat çekiyor.
Suriye'de 2 yıldır devam eden iç çatışmalardan kaçan halkın barındığı çadır kentlerdeki sorunlardan biri de çocukların eğitimi. Türkiye sınırının hemen yanı başında Suriye topraklarında kurulan ve yaklaşık 17 bin kişinin kaldığı Atme Kampı'nda artan savaş mağduru sayısı beraberinde eğitim sorununu da getiriyor.
Cihan Haber Ajansı(Cihan) kampta kalan Suriyeli mağdurların zorlu yaşam mücadelesine tanıklık etti. İç savaşın en çok mağdur ettiği çocuklar, zorlu şartlara rağmen kamp içinde eğitimlerini sürdürüyor. Çadırlarda oluşturulan dersliklerde her bir sınıfta yaklaşık 50 öğrenci ders görüyor. Güvenlik nedeniyle ilk olarak dersliklerde görüntü alınmasına izin verilmiyor. Türkiye'den gelen gazeteci olduğumuzu söyleyince üst sınıftakilerin dışarı çıkarılmaları kaydıyla ilkokul seviyesindeki öğrencilerin derslerinden görüntü alınmasına izin veriliyor.

ÖĞRETMENLERİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ
Yaklaşık 50 öğrencinin eğitim gördüğü sınıflarda, yaşları oldukça genç olan öğretmenler bizi karşılıyor. Kamp içinde eğitimden sorumlu yetkililer, derslerin çoğuna üniversite öğrencilerinin girdiğini belirtiyor. Yaşları 18 -25 arasında değişen genç öğretmenler, bir yandan üniversite okurken diğer yandan kampa gelerek buradaki öğrencilere ders veriyor.
Kamptaki öğrencilerin İngilizce derslerine Halep Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi Ahmet veriyor. Üniversite birinci sınıf öğrencisi ve henüz 18 yaşındaki Ahmet, hiç bir ücret almadan kamptaki öğrencilerin dersine giriyor.

KIRIK TAHTA ÜZERİNDE LATİN HARFLERİ
Güvenlik nedeniyle kameranın kendisini görüntülememesini isteyen Ahmet, kamptaki öğrencilerin derslerle motive olduklarını ifade ederek onlara destek olmanın mutluluğunu yaşadığını vurguluyor. Öğrencilere yakın ilgi gösteren üniversite öğrencisi genç öğretmenin kırık bir tahta üzerinde ders anlatması ise dikkat çekiyor. Tahtanın kırık olduğuna aldırış etmeyen genç öğretmen, tahtanın sağlam kısımlarına notlarını yazarak öğrencilere ders anlatıyor. Öğrencileri tek tek tahtaya çıkaran üniversite genç öğretmen, ilk olarak öğrencilere Latin harflerini öğretiyor.

Öğrencilerden Meryem İdevi, İngilizce dersine Ahmet öğretmenin girmesinden büyük mutluluk duyduğunu söylüyor. Dersleri severek dinlediğini ifade eden İdevi, "Derslerimiz çok iyi geçiyor. Çok şey öğreniyoruz. Ahmet öğretmenimiz üniversite birinci sınıfta okuyor. Bize çok iyi ders anlatıyor. Şimdi harfleri öğretiyor. Onu çok seviyoruz. " diyor.

Kırık tahta üzerinde ders işlenmesinin sorulması üzerine öğrenci İdevi, "Şartlar bizi bu duruma getirdi. Ne yapalım? Bir an önce memleketime ve okuluma dönmeyi ve orada eğitimimi devam etmek istiyorum. Aynı şekilde diğer arkadaşlarımın da memleketlerine dönüp mutlu olmalarını istiyorum” diye konuşuyor.

BİLGİSAYAR SINIFI İÇİN HUMMALI ÇALIŞMA
Öğrenciler derme çatma çadırlarda ders görürken, büyükleri de onların daha iyi ortamlarda ders görmeleri için yoğun çaba sarf ediyor. Kampta öğrencilerin bilgisayar dersleri görecekleri sınıf inşaatı için hummalı bir çalışma göze çarpıyor. İnşaatta çalışan Abu Abdo isimli Suriyeli birkaç gün içinde dersliği hazır hale getireceklerini dile getiriyor.
Abdo,"Bir kaç gün içinde burası bitmiş olur. Çocuklar için burada bilgisayar sınıfı oluşturulacak. Bilgisayar dersleri alacaklar. Tüm bunlar hayırseverlerin yardımıyla yapılıyor." diye ekliyor.


Editör: TE Bilisim