LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Çarşamba Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İbrahim Fethi Sel, tüketicinin bilinçlendiğini söyledi. Sel, 2008 yılında hakkını aramak için 68 kişi başvuruda bulunurken, 2012 yılında bu sayının bin 621'e ulaştığını belirtti.

Tüketicinin, bilinçlendikçe hakkını arama konusunda daha duyarlı olduğunu söyleyen Sel, "Tüketici Sorunları Hakem Heyetimize, 2008 yılında toplam başvuru sayısı 63 iken, 2012 yılı döneminde başvuru sayısı bin 621 olmuştur. Görüldüğü üzere tüketicilerimiz, hak arama konusunda hızla bilinçlenmekte ve kendisine yapılan haksızlık durumunda hakkını aramaktadır.” dedi.

"BİN 436 DOSYAYI KARARA BAĞLADIK"

Aldıkları başvurular hakkında yaptıkları titiz incelemeler sonucu bin 436 dosyayı karara bağladıklarını ifade eden Sel, "Bu kararlardan bin 58 adedi tüketici lehine, 378 adedi tüketici aleyhine sonuçlandı, çalışmalarda bilirkişi yaptırılan dosya sayısı 241 adetti.” açıklamasını yaptı.

"BANKALAR İLK SIRADA"

Türkiye genelinde olduğu gibi en çok bankalar konusunda başvuru şikâyeti aldıklarını aktaran İbrahim Fethi Sel; kredi kartı aidatı, kredilerden alınan dosya masrafları, hesap işletim ücretleri gibi şikâyetlerin, tüketicilerin en çok mağdur olduğu ve hak aradığı kısımlar olduğunu ifade etti. Sel, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca, Ayıplı Mal/Hizmet kategorisinde değerlendirdiğimiz ayakkabı, bilgisayar, cep telefonu, buzdolabı gibi ürünlerin şikâyetlerinde de başvuru sayısı oldukça çoktur. Diğer önemli bir başvuru olarak Kapıdan Satışlar ve internet, telefon üzerinden yapılan alışverişleri (mesafeli sözleşmeli satışları) gösterebilmek mümkündür. Kapıdan satışlarda mutlaka satıcıya kapıdan satış belgesi olup olmadığı sorulmalıdır. Eğer bu tür alışverişten caymak istiyorsak ilk 7 gün içerisinde satıcı firmanın adresine 'cayma bildirimi' göndermemiz gerektiği unutulmamalıdır. Bir ürün aldığımız zaman eğer üründe bir ayıp söz konusu ise ilk ay içerisinde o ürünü iade ederek parasını geri alma veya değiştirme hakkımız olduğunu da bilelim. Cep telefonu, çamaşır makinesi gibi bir sanayi ürününü, yıl içerisinde 4 kez teknik servise girmesine rağmen problemi çözülmedi ise değişim ve para iade hakkımızı da aramalıyız."

Editör: TE Bilisim