Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, günümüzde insanların özgürlük, eşitlik ve onurlu yaşam haklarını hiçe sayan hiçbir politikanın kabulünün mümkün olmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, “Uluslararası toplumun, elindeki tüm olanakları insanlığın ortak refahı ve mutluluğu için kullanması gerekmektedir. Küresel ve bölgesel kuruluşların yapıcı, iyileştirici, önlem alıcı rol ve gayretlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunmaktadır.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Çavuşoğlu, “Günümüzde insanların özgürlük, eşitlik ve onurlu yaşam haklarını hiçe sayan hiçbir politikanın ve uygulamanın kabulü mümkün değildir. Uluslararası toplumun, elindeki tüm olanakları insanlığın ortak refahı ve mutluluğu için kullanması gerekmektedir. Küresel ve bölgesel kuruluşların yapıcı, iyileştirici, önlem alıcı rol ve gayretlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı mesaj şu şekilde: “Bugün, insan haklarını temel ilkeler çerçevesinde evrensel düzeye taşıyan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilan edilmesinin 66. yıl dönümünü kutluyoruz. Beyanname’nin temelini oluşturan insan haklarına ilişkin evrensel değerlerin korunup geliştirilmesi, Türk dış politikasının temel unsurlarından birisidir. Bu amaçla, Türkiye bir yandan temel hak ve özgürlükler alanındaki bölgesel ve uluslararası sözleşmelere ve mekanizmalara taraf olmak suretiyle insan hakları hukukunun ve değerlerinin uluslararası düzeyde geliştirilmesine katkıda bulunurken, diğer yandan temel hak ve özgürlükler alanındaki standartların ulusal düzeyde yerleştirilmesi ve uygulanması yönünde de kararlılıkla hareket etmektedir.

Nitekim ülkemiz, temel uluslararası insan hakları sözleşmelerine taraftır ve bu sözleşmelere evrensel katılımı desteklemektedir. Ayrıca, BM İnsan Hakları Konseyi başta gelmek üzere Birleşmiş Milletler’in temel hak ve özgürlüklere ilişkin tüm mekanizmalarıyla yakın işbirliği sürdürmektedir. Dünyada barış ve istikrarın tam olarak sağlanması, insan haklarına saygı temelindeki uygulamaların yaygınlaştırılmasının yanı sıra farklı coğrafyalardaki insan hakları ihlalleri ve insani krizlerle etkin mücadele edebilme imkân ve yeteneklerinin geliştirilmesiyle de yakından ilgilidir. Günümüzde insanların özgürlük, eşitlik ve onurlu yaşam haklarını hiçe sayan hiçbir politikanın ve uygulamanın kabulü mümkün değildir. Uluslararası toplumun, elindeki tüm olanakları insanlığın ortak refahı ve mutluluğu için kullanması gerekmektedir. Küresel ve bölgesel kuruluşların yapıcı, iyileştirici, önlem alıcı rol ve gayretlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu anlayışla, 2016 yılında ev sahipliği yapacağımız ve tarihte ilk kez düzenlenecek olan BM Dünya İnsani Zirvesi’ne önem veriyor, söz konusu zirvenin uluslararası insani hukuk, insani müdahale ve yardımlar gibi alanlarda geleceğin gündemini belirleyeceğine, ayrıca bu alanlarda uluslararası hukuku ve uygulamayı güçlendirici normları geliştireceğine inanıyoruz. İnsan Hakları Günü vesilesiyle, evrensel değerlere dayalı insan hakları ve temel özgürlüklere saygının tüm dünyada temel teşkil edeceği bir gelecek diliyorum.”

Editör: TE Bilisim