ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR! ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR!
Rize'nin Çayeli ilçesinde 2 günlük kesintinin ardından şebekeye yendien su verilmeye başlandı. Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, Askoroz Deresi yatağının HES projesi nedeniyle yüzde 80 daraltıldığını bu nedenle yağmur sonrası dere yatağının yatak değiştirerek hem karayolunu hem de ilçenin su hattını tahrip ettiğini söyledi.

Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, AK Parti İlçe Başkanı Ali Kar, Askoroz Deresi Akarsu köyü mevkiinde meydana gelen su arızasının giderilmesi çalışmalarını yerinde inceledi. İnceleme sonrası bir açıklama yapan Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, "Üç gündür yağan yağmur neticesinde Askoroz Deresi'nin yükselmesiyle ciddi bir felaket yaşadık. Çayeli ve Gündoğdu’ya giden su hattımız tahrip oldu. Bugün Allah’a şükür yağmur kesildi, dere biraz indi. Çalışmalara son sürat başladık." dedi.

Andon suyunun Çayeli gelişi konusunda da bilgi veren Belediye Başkanı Rıza Çakır, konuşmasına şöyle devam etti: " Bir gerçeğine kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. İçinde bulunduğumuz Askoroz Deresi'nin akar alanı tahminen 100 metre. Burada DSİ’nin de ortak olduğu bir HES projesi var. HES projesinin yapımı sırasında dere yatağının yüzde 80’i kapatılmış durumda. HES’ten dolayı 3 ay önce tekrar bir sıkıntı yaşadık. Borumuz açıkta kaldı. O boruyu 20 metre içeriye deplase ettik. Deplase etmemize rağmen proje devam ettiği için dere bu tarafa geliyor. Derenin bu tarafa gelmesiyle hem Güneysu karayolu tahrip oluyor hemde Gündoğdu ve Çayeli’ne gelen su hattımız tahrip oluyor. Onun için cidden üzgünüz. Biz burada su hattını geçirirken 2005 yılında DSİ ile protokol imzalayarak tahkimatın arkasından geçirmiştik. Ama maalesef tahkimat bir defa gitti. Daha sonra tekrar gitti." diye konuştu.

Dere böyle olduğu ve HES çalışması devam ettiği müddetçe hattı deplase ederek yolun diğer tarafına almayı düşündüklerini belirten Başkan Çakır, "O çalışmayı da başlatacağız. Burada tarihi olaya şahitlik yapıyoruz. Bir seneden beri yapmış olduğumuz çalışmayı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Aslında Çayelimizin Andon suyuna ihtiyaç yok. 15 yıl önce Andon Birliği kurulmuş ve Çayeli’de üye olmuş. Bizden önceki ağabeylerimiz ona üye olmuşlar. Suyu oradan alma durumunda kaldık. Bizim Andon’a ihtiyacımız yok. Allah zaten suyu bize bolca vermiş." şeklinde konuştu. İfadelerini kullandı.

SESLİDERE SU PROJESİ İLE ÇAYELİ'NİN SU SORUNU ÇÖZÜLECEK

Çok yakın bir zamanda ihalesi yapılacak olan Çayeli Seslidere su projesi hakkında da bir bilgiler veren Başkan Çakır şunları söyledi: "Bir seneden beri Başbakanımızın bilgisi dâhilinde bakanımız ve değerli ağabeylerimiz ile birlikte yaptığımız bir çalışmamız var. Onu kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Çayeli’nin Seslidere köyünden saniyede 152 metre debisi olan bir suyumuz var. Su tahsisi konusunda DSİ ve Milli Emlak ile anlaştık. Ölçümlerini yaptırdık. Sayın Başkanımızın onayı gereken konuda kendileri suyun Çayeli Belediyesi'ne verilmesini onayladılar. Hayırlı uğurlu olsun talimatımızı verdik. İller Bankası şu anda bizim adımıza proje ihalesine çıkıyor. Zannedersem önümüzdeki hafta bu da olacak. Bir ay sonrada ihale aşamasına geçilecek. İnşallah Seslidere suyu bir yıl içesinde Çayeli’ne gelecek. 100 bin kişiye yetecek nitelikte bir su bu. Sadece Çayeli’nin merkezî değil güzergâhtaki bütün köyler bu sudan faydalanacak. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı vatandaşımıza bazı sıkıntılar verdik. Öğrencilerimize su dağıttık. Tanklar taktırdık. Elimizde olmayan bu olumsuz durumdan dolayı ilçemize su veremedik. Mağdur ettiğimiz vatandaşlarımızda haklarını helal etmelerini istiyoruz. Hepsinden özür diliyoruz. Hem bugünkü çalışmanın hem de geleceğe yönelik Seslidere suyunun Çayelimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz."

Editör: TE Bilisim