Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur Türklerine zulmeden Çin, asimilasyon ve etnik temizlik politikalarına devam ediyor. Uygurların isimlerini Çinceleştirdiği ve Uygurca isimlere izin vermediği Çin’in insanlık dışı politikalarının bir örneği sosyal medyada gündem oldu. 

Sosyal medya platformu TikTok’ta eğlence maksadıyla küçük bir Doğu Türkistanlı kızın videosunu çeken Çinliler küçük kızdan yanında oturan abisinin ismini söylemesini istedi. 

İlk olarak abisinin Çince ismini bilmediğini söyleyen küçük kız, abisinin Uygurca isminin de “garip bir isim” olduğunu gerekçe göstererek söylemek istemedi. 

Çinliler bu kez Uygurca kendi ismi söylemesini istenince küçük kız, “Bana bağırıp vuracaksanız neden söyleyeyim?” şeklinde konuştu. Videoyu kaydeden Çinliler, Uygurca ismini söylerse öğretmeninin kendisine bu seferlik kızmayacağını söyledi. 

Uygurca ismini söylemekten çekindiğini ifade eden kız, ısrarlar karşısında isminin Uygurca “Sabire” olduğunu ifade ediyor. Küçük kız, Çince ismini ise “Sa Bi Ro” şeklinde telaffuz etti.

Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.

Çinlilerin bir “eğlence” olarak kaydettiği videoda geçen diyalog, Çin’in Uygurlara yaptığı sistematik asimilasyon politikalarının göstergesi niteliğini taşıdı.

KAYNAK : www.milligazete.com.tr

Editör: TE Bilisim