Ümitsiz Olma Türkiye! Ümitsiz Olma Türkiye!
Darbe girişiminde hayatını kaybedenler, Türkiye’deki ruhani liderler ve konsolosların da katılımıyla Taksim Meydanı’nda anıldı. Anmaya katılan heyet, ortak bir deklarasyona da imza atarak darbe girişimini kınadı.

Türkiye’deki dini cemaat temsilcileri, konsoloslar, iş, kültür, sanat, spor ve medya dünyasından çok sayıda isim Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın öncülüğünde Taksim Meydanı’nda bir araya geldi. 15 Temmuz da gerçekleştirilen darbe girişimine karşı koyduğu sırada hayatlarını kaybeden şehitleri anmak ve demokrasiye olan duyarlılıklarını göstermek üzere meydanda oluşturulan alana karanfiller bırakan heyet, ortak bir deklarasyona da imza atarak darbe girişimini kınadı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan, Taksim Meydanı’nın demokrasi nöbetinin en anlamlı olduğu noktalardan biri olduğunu belirtti. Bu meydanın bütün farklılıkların sonsuza kadar yaşanabilmesi için birlik olma meydanı olduğunu ifaden Demircan, ilan ettikleri deklarasyonun demokrasimizin, istikbalimizin, dostlarımızın ve birliğimizin sesi olduğunu vurguladı. 15 Temmuz 2016 günü Türkiye’de gerçekleşen darbe teşebbüsünün hürriyetimize, eşitliğimize, farklılıklarımıza ve varlığımıza yönelmiş bir suikast olduğunu dile getiren Demircan, Türk halkının bu suikast karşısında tarihin gördüğü en onurlu direnişlerden birine imza attığını söyledi. Demircan konuşmasının ardından ortak deklarasyon defterini imzaladı.

Demircan’ın ardından kürsüye çıkan Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, “Arkadaşlarımızın ruhlarını cennetine kabul etsin. Bu vatanın milletin birlik ve beraberlik içinde ırk mezhep ayrımı yapmadan yaşamaya layık etsin.” şeklinde konuştu.

Türkiye Hahambaşı İshak Haleva da, “Bu tabloya eklenecek herhangi bir kelime bulmuyorum. İşte Tanrı’nın istediği birlik, beraberlik, ırk, din farkı olmaksızın hep beraber burada birleştik. Türkiye’yi üzecek, vatanımızı üzecek ihtilal veya buna benzer şeylerin olmamasını diler ve Tanrı’dan yaralılarımıza şifalar vermesini dilerim.” diye konuştu.

Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin ise “Şehitlerin ruhuna rahmet yaralılara acil şifalar dilerim. Ülkemizin birlik ve beraberliği için huzuru, barışı için her zaman dua ediyoruz. Cenabı Allah ülkemizi her türlü kötülüklerden, ülkemize zarar verecek her şeyden korusun.” şeklinde konuştu.

Süryani Katolik Patrik Genelvekili Yusuf Sağ da, “Kutsal dinlerin en büyük azizleri şehitlerdir. Çünkü insanın Allaha sunabileceği kanından canında daha önemli bir şey yoktur. Biz bunların rahmete kavuştuğunu biliyoruz. Ama onlar bizler için aynı cesareti vermesini Allahtan dileyelim. Vatanımız için sende doğdum, sende ölmek isterim ey vatanım. Ruhları şad olsun Allaha vatanımıza zeval vermesin.” diye konuştu.

İstanbul Müftüvekili Abdurrahman Binbir ise,“Göğüslerini bu vatan için siper eden canlarını vatanı için mukaddesatı için huzur için feda eden şehitlerimize rahmet eylesin. Yüce rabbimiz bu kutlu direnişte görev alan yaralı olan bütün hastalarımıza Allah şifa versin. Yüce rabbim bu aziz milletin birliğini beraberliğini kardeşliğini daim eylesin. Bu milletin iradesini hiçe sayan ve bu milleti yok etmek için harekete geçen ve bu milletin mukaddesatına tecavüz etmeye çalışanlara asla fırsat vermesin.” şeklinde konuştu.

Anma, heyetin birlikte fotoğraf çektirmesiyle son buldu. Demircan anmaya katılan ve deklarasyona imza atan herkese teşekkür etti.

Cihan

Editör: TE Bilisim