İnsan ne zaman yaşlanır? İnsan ne zaman yaşlanır?
 Peygamber Efendimiz (sas), farklı zaman ve hallerde dua ederken ellerini çeşitli şekillerde tutmuş. Genel itibarıyla O (sas), ellerini birbirinden açarak göğüs hizasında tutsa da bazen omuz seviyesine kadar kaldırmış, bazen birbirine bitiştirerek göğsüne doğru getirmiş, bazen de ters çevirmiş.
İbn Abbas’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerife göre Efendimiz (sas) “Allah’a dua edince avuçlarının içini açarak dua et, ellerinin sırtlarıyla dua etme. Duayı bitirince avuçlarını yüzüne sür.” buyuruyor.

Tirmizi’de geçen bir diğer hadis-i şerifte de Efendimiz, “Rabb’iniz hayiydir (çok haya eden), kerimdir. Kulu dua ederek kendisine elini kaldırdığı zaman, O, ellerini boş çevirmekten hayâ eder.” diyor.

Hz. Ömer de, Efendimiz’in ellerini kaldırdığı zaman yüzüne sürmedikçe, onları indirmediğini rivayet ediyor. Fetâvâ-yı Hindiyye’de dua şekli anlatılırken şu ifadelere yer veriliyor: “Duada en efdâl olan, avuç içlerini açıp, aralarını az da olsa ayırmaktır. Ellerin biri diğerinin üzerine konulmaz… Dua ederken, elleri göğüs hizasına kadar kaldırmak müstehaptır.” Hadis kitaplarında Efendimiz’in (sas) bazen ellerini ters çevirdiğine dair rivayetler de bulunuyor. Zaman Gazetesi'ndeki habere göre, Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde geçen bir hadis-i şerife göre, Efendimiz’in Allah’tan bir şeyin olmasını istediği zaman ellerinin içini yukarıya yönelttiği ancak bir şeyden sakınacağı zaman ise ellerinin içini aşağıya çevirdiği belirtiliyor. Bu hadis-i şeriften bazı hallerde elleri aşağı çevirmenin de meşruiyeti anlaşılmış oluyor. Nitekim Şafiî mezhebine göre korku hallerinde veya korkulacak bir mesele hakkında dua ederken elleri ters çevirmek sünnet. Hanefiler ise sadece yağmur duasında elleri ters çevirmenin sünnet olduğunu söylemiş.



Editör: TE Bilisim