Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Almanya'ya mültecilerle birlikte ebeveynsiz gelen kimsesiz çocuklar, bakıcı aile konusunu yeniden gündeme getirdi. Daha önce gençlik dairelerindeki Türk ve Müslüman çocukların aynı dil ve dinden olan ailelere verilmesi tartışılmıştı. Şimdi ise bakıcı aile konusu onbinlerce kimsesiz mülteci çocuklarının Almanya'ya gelmesi ile yeniden önemli bir konu oldu. Dortmund Belediye Meclisi üyesi Volkan Baran, göçmenlerin bakıcı aile olmaya ilgi göstermemelerinden yakındı.

Baran, Bakıcı aileye çok acil ihtiyaç olduğunu söyledi ve bizzat yaşadığı etkileyici bir olayı şöyle aktardı: “Bize, Suriye'den ailesi olmadan nasıl geldiği bilinemeyen 12 yaşlarında bir çocuk getirdiler. Çocuğun sırtında işkence izleri duruyordu hala. Çocuğu vermek için tam dört ay bakıcı aile aradım, bulamadım."

SPD'li Baran bu ilgisizliğin göçmenlerin hepsinde mevcut olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Bakıcı aile aramayı Arap cami ve derneklerinden Türk cami ve derneklerine, Alevi derneklerine kadar genişlettim ama yine de bulamadım." 38 yaşındaki siyasetçi, "Mülteci çocuklarını da geçtim, gençlik dairelerinde dünya kadar kendi çocuklarımız var. Bunlar için bile bakıcı aile yok." siteminde bulundu.

ALMANYA'YA 60 BİN ÇOCUK GELDİ, 5 BİNİ YOLLARDA KAYIP

Öte yandan sahip çıkılmayı bekleyen kimsesiz mülteci çocuk sayısı da onbinleri aşmış durumda. Federal Ebeveynsiz Mülteci Çocukları Birliği (BumF), bu çocukların sayısının 60 bin 162'ye ulaştığını bildiriyor. Bunların haricinde 7 bin 721 mültecinin artık yaşları 18 olduğu için reşit sayılarak bu rakama dâhil olmadıkları ifade ediliyor.

Federal Kriminal Dairesi’nin verdiği bilgiye göre, bu yılın başında Almanya’ya kimsenin eşliği olmadan gelip kaybolan mülteci çocuk sayısı 4 bin 749. Bunların 431’i 13 yaşından küçük, 4 bin 2 82’si 14 ila 17 yaş grubunda ve 31’i 18 yaşın üzerinde. Altı ay önce ise aynı yaş grubundaki çocuk ve gençlerin sayısı 1637 olarak kayıtlara geçmişti. Europol’ün açıklamalarına göre ise Avrupa çapında kaybolan çocuk ve genç sayısı geçtiğimiz iki sene içinde en az 10 bini buldu.

Europol’e göre bu çocukların suç çevrelerinin eline düşme ihtimali söz konusu. Neredeyse tamamı erkek olan bu çocukların hangi zorluklardan geçerek geldikleri ise tahmin edilemiyor. Almanya'da bu çocukların resmi kaydı alındıktan sonra 'ebeveynsiz' kategorisinden çıkarılıyorlar. Bu çocuklar belediyelere bağlı gençlik dairesi yurtlarına, evlerine veya bakıcı ailelere veriliyor. Devlet, kaydı alınan bu çocukları aynen yetişkinlerde olduğu gibi belirli bir oranda eyaletlere gönderiyor. Eyaletler ise şehirlere dağıtıyor. Tüm sorumluluk ise belediyeye bağlı gençlik dairesinde oluyor.

Editör: TE Bilisim