Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, herhangi bir ilerleme sağlayamadı. Brahimi görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada, Suriye krizinin kısa vadede siyasi olarak çözülme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Beş saat süren görüşme sonrasında pratik herhangi bir sonuç ilan edilmedi. Brahimi, açıklamasında, “Çözüme yakın olduğumuzu sorarsanız, bunun yakın olduğundan emin değilim” dedi. Suriye krizinin çözümünde askeri bir yöntemin olmayacağına değinen Brahimi, “Askeri yöntemin olmaması ve 30 Haziran Cenevre Mutabakatı çerçevesinde siyasi çözüme ulaşılması konusunda üç taraf hemfikir” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve ABD’nin krize çözüm üretmek için çaba gösterdiğine değinen Brahimi, “En az benim kadar Ruslar ve Amerikalılar Suriye’de daha da kötüye giden soruna çözüm bulmak için çalışıyor.” ifadelerini kullandı. Brahimi daha önce Reuters’a yaptığı açıklamada, Suriye lideri Beşşar Esed’in yeni hükümetin üyesi olmayacağını ve askeri çözümün de ihtimal dışı olduğunu vurgulamıştı. Brahimi’ye göre, 2014’e kadar beklemeden çözüm üretilmeli.

Rusya, ABD ve BM Özel temsilcisinin katıldığı üçlü zirvenin ilki 9 Aralık 2012’de Cenevre’de gerçekleşmişti. Basına yansıyan bilgilere göre taraflar krizin çözümünde 2014 sonuna kadar muhalefetin de yer aldığı yeni bir geçiş hükümetinin kurulması için çalışıyor. Buna göre yetkileri azaltılan Suriye lideri Esed yeni dönemde Cumhurbaşkanı adayı olmayacak.

Rus diplomat Bogdanov, önceki gün de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Moskova’da bir araya gelmişti. Görüşmede iki diplomat Ortadoğu sorunlarının çözümünde sürekli diyalog halinde olunması ve Suriye krizinin çözümünde de Cenevre Mutabakatı’nın temel alınmasında fikir birliğine varmıştı.

Editör: TE Bilisim