Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
12'nci 5+5 Batı Akdeniz Bakanlar Arası Diyalog Toplantısı Fas'ın Tanca kentinde gerçekleşti. Toplantıya Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Salaheddine Mezouar ile Portekiz Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakanı Rui Chancerelle De Machete başkanlık etti.

Fas Dışişleri Bakanı Mezouar, 'bütün 5+5 Diyalog toplantılarında sivil toplumla kurumsallaştırılmış bir diyalog yapma ve Akdeniz gençliğinin beklentilerine uyumlu bir yanıt verme' çağrısı yaptı.

Portekiz Dışişleri Bakanı De Machete ise terörizm konusu üzerinde durdu. Machete, “Terörizmin artışı ve Sahel’in alt bölgesinde diğer trafiklerle birleşmesi, diyalog ve işbirliğinin güçlendirilmesini gerektirmektedir. Uluslararası terörizm, küresel barışa ve güvenliğe giderek artan bir tehdit haline gelmiştir. Akdeniz Bölgesi’nde bu terörist grupların varlığı ve etkisi, bu tehdidin ulus ötesi niteliğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Akdeniz Bölgesi’ndeki canlarını tehlikeye atarak başka ülkelere gitmeye çalışan göçmenler konusunda acil küresel eylem çağrısında bulunan De Machete, “Bu durum, bizi kısa vadeli önlemler ile yanıt vermeye zorlamaktadır. Bir yandan uluslararası korumaya muhtaç insanlara yardım ederken, öte yandan insan ticaretiyle mücadele etmeliyiz” dedi.

Bu yılki 5+5 Diyalog toplantısına kuzey kıyıdan katılan Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya ve Malta ile güney kıyıdan katılan Fas, Tunus, Cezayir, Libya ve Moritanya Dışişleri Bakanlarının yanı sıra, Akdeniz İçin Birlik (UPM), Arap Mağrip Birliği (UMA) ile Avrupa Birliği (UE) temsilcileri de katıldı.

Batı Akdenizde 5+5 Diyalog, 1990 yılında Roma’da kuruldu. Roma kurucu beyanı 3 tamamlayıcı unsur içeriyor. Bunlar; siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel unsurlar.

Dışişleri Bakanları 5+5 Diyalog konferansları kuruluşundan bugüne kadar, Ekim 1990 Roma, Ekim 1991 Cezayir, Ocak 2001 Lizbon, Mayıs 2002 Trablus, Nisan 2003 Sainte-Maxime, Ekim 2003 Saint Symphorien-le-Chateau, Aralık 2003 Tunus (Devlet Başkanları ve Hükümet Zirvesi), Kasım 2004 Oran, Haziran 2005 Malta, Ocak 2008 Rabat, Nisan 2009 Kurtuba, Nisan 2010 Tunus ve Şubat 2012 Roma’da gerçekleşti.

Editör: TE Bilisim