ABD, IŞİD sonrası Suriye'de kalmanın ucunu açık bırakıyor' başlığıyla bir habere yer veren Amerikan Washington Post gazetesi, halihazırda iç savaş ülkesinin kuzeyinde 503 ABD askeri bulunduğunu yazdı.

Washington'ın çoğunluğunu PKK'nın Suriye uzantısı YPG'lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDF) destek vermeye devam edeceğini aktaran gazete, terör örgütü IŞİD'in yenilmesinin eli kulağında olsa bile Pentagon'un planlarında bir değişiklik olmayacağını bildirdi.

Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililere göre, Washington SDF aracılığıyla Cenevre'deki Suriye konferansında Beşar Esad üzerinde baskı kurmayı hedefliyor.












İç savaşın neredeyse yedinci yılını doldurmak üzere olduğu Suriye'de son tabloda terör örgütü IŞİD'in kökü kazındı, YPG kuzeyde önemli bir bölgeyi ABD'nin desteğiyle kontrol ediyor, muhaliflerin elindeki en büyük vilayet İdlib ve Beşar Esad yönetimi ülkenin çoğunluğunda kontrolü sağladı. Rusya'nın 2015 sonbaharından itibaren sahaya inmesi ve İran'ın on binlerce milisi Suriye'ye göndermesi, iç savaşın seyrini değiştirdi ve Şam rejimi için dönüm noktası oldu.

Suriye'nin güneyinde üsleri bulunan ABD ise, asıl varlığını Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen kuzey sınırında bulunduruyor. Terör örgütü YPG'ye yüzlerce TIR silah gönderen Pentagon'un Cerablus'tan Irak sınırına kadar olan bölgede açıklanandan çok daha fazla askeri gücü olduğu tahmin ediliyor.

503 ABD ASKERİ BÖLGEDE
Washington Post, 503 askerin dışında Amerika'nın ayrıca yüzlerce özel harekat, hava kontrol ve topçu askeriyle bölgede olduğunu yazdı.

'Kuduz köpek' lakaplı ABD Savunma Bakanı James Mattis, geçtiğimiz haftalarda "Öylece çekip gitmeyeceğiz. Askeri savaşı verdikten sonra geri kalanlara 'iyi şanslar' diyemeyiz" sözleriyle yeni planın ipuçlarını vermişti.

SOÇİ'DE 3'LÜ ZİRVE

Türkiye, Rusya ve İran önce Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri belirledi, ardından da peş peşe ateşkesler ilan edildi. Halihazırda ülkenin genelinde silahlar susmuş durumda ve üç ülke önceki gün Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki kenti Soçi'de tarihi bir zirve gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı HASAN Ruhani'nin bir araya geldiği zirvede liderler siyasi çözüm için çaba gösterme hususunda anlaşmaya vardı.

Ankara, YPG'nin Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını net şekilde birçok kez ilan etti. Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz" diyerek YPG'yi işaret etti.

Mart 2011'de başlayan gösterilerin kısa sürede çatışmaya dönüştüğü Suriye'de bugüne kadar yüz binlerce insan yaşamını yitirdi, milyonlarca insan da evlerini terk edip başta Türkiye ve Lübnanolmak üzere komşu ülkelere sığındı.

Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva

Editör: TE Bilisim