Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
ABD'de bugüne kadar 8 başkanlık seçimini doğru tahmin eden siyasi tarihçi Allan Hlitchman, seçimleri Trump'ın kazanacağını bildirdi.

Türkiye açısından, iki en kötü aday arasından ehven-i şer hangisi  diye bir soru akla gelebilir.

Öncelikle, ABD dış politikalarının ana omurgası başkanlardan bağımsız olarak belirleniyor. Gelen başkanlar sadece politikanın sert ya da yumuşak yönlerini ortaya koyuyor. Ya da beklenmedik bir durum gerçekleştiğinde kendisine sunulan seçeneklerden birine karar veriyor.

Öyle bir gerçek var ki, sırt dönemeyiz.

İslam coğrafyası en büyük saldırıyı Afrika kökenli olan ve zaman zaman Müslüman olduğu iddia edilen Başkan Obama döneminde gördü.
Başta Libya olmak üzere, neredeyse tüm İslam coğrafyasında Amerika'nın başrolde olduğu çatışmaları yıllarca izliyoruz. Özellikle Irak ve Suriye ise, son dönemin en popüler çatışma bölgesi... bölgenin başına gelen IŞİD belasının finansal ve düşünsel kökleri CIA'ya uzanıyor.

İşte böyle bir dönemde belki seçilen yeni Amerikan Başkanının yaklaşımı, Ortadoğu politikasının ana eksen dışındaki detayları belirleyecek.

Trump, patavatsız ve saldırgan kimliğiyle ön plana çıkarken;

Clinton ise daha sinsi bir politikanın geçmiş uygulayıcılarından...

Bazen, karşınızdaki düşmanın patavatsız oluşu size hamle üstünlüğü verebilir. Ancak elbette şurası hiç unutulmamalıdır: Trump ülkesinde bile İslamcıları görmek istemediğini apaçık beyan eden kişi... Başkan olunca muhtemelen bu görüşlerinde bir incelme olacak ve Clinton'a yaklaşacaktır. Fakat İslam kimliklilerin sınır dışı edilmesini önerecek kadar patavatsız biri.

Clinton ise bilindik biri, bir dönem Obama'ya dışişleri bakanlığı bile yaptı. Onun döneminde Ortadoğu'da kanlar çok aktı.

Kısaca; kim kazanırsa kazansın, biz Türkiye olarak güçlü, akıllı ve prensipleri olan bir ülke olmalıyız. Kırmızı çizgilerimizi daha baştan çekmeli ve bunlardan hiç bir kayıt ve şart altında vazgeçmeyeceğimizi, gerekirse canımızı ortaya koyarak göstermeliyiz.

Böyle zamanlarda yapılacak en büyük yanlış, "oynar başlı" bir dış politika izlemek olacaktır.

Umarız, dış politikamızı belirleyenler haysiyetli, kararlı ve tavizsiz bir duruş sergilerler... Yeni ABD başkanını bu şekilde karşılamak, kimin kazanacağından çok daha önemlidir!

(Haberalp)


Editör: TE Bilisim