Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan 18 gazetecinin 7’şer buçuk yıl ile yargılanacak olmaları hakkında yapılan açıklamada, Türk hükümetinin yargı, ifade ve toplanma özgürlüğüne müdahalesine yönelik kaygılarının sürdüğü ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, günlük basın toplantısında Türkiye'de haklarında iddianame hazırlanan 18 gazeteciye ilişkin soruları cevapladı. Basın özgürlüğü ve adil yargının ABD için önemine değinen Toner, söz konusu ilkelerin tüm sağlıklı demokrasilerin temel unsuru olduğuna inandıklarını kaydetti. Türkiye hakkında bu yöndeki kaygılarının sürdüğünü dile getiren Toner, “Türk hükümetinin adil yargı dahil adalet yönetimine, ifade ve toplanma özgürlüğüne müdahalesine yönelik kaygılarımız sürüyor.” dedi.

Toner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ilkeler aynı zamanda Türkiye Anayasası’nda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda (AGİT) ve Türkiye ve ABD’nin samimi bir şekilde taahhüt verdiği diğer uluslararası anlaşmalarda 'kutsal' kabul ediliyor. Türk yetkilileri, eylemlerinin demokrasi ve evrensel olarak tanınan temel özgürlükler de dahil olmak üzere, Türkiye’nin temel değerlerini muhafaza ettiğinden emin olmaları konusunda teşvik etmeye devam edeceğiz.”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı geçtiğimiz günlerde hazırladığı iddianamede, Çağlayan Adliyesi'nde şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a ait fotoğrafları yayınlanmaları nedeniyle aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın da bulunduğu 18 gazeteci hakkında "Terör örgütü propagandası yapma" suçlamasıyla 7'şer buçuk yıla kadar hapis istenmişti.

Editör: TE Bilisim