Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Türkiye’nin önceliğinin IŞİD ile mücadele olmadığını ve bunun sonucunda meydana gelen 'hoşgörülü ortam'ın örgüte katılan yabancı savaşçıların yüzde 60'ının Suriye'ye giderken güzergâh olarak Türkiye'yi seçmesine neden olduğunu söyledi.

James Clapper, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde düzenlenen oturumda ABD’li senatörlerin sorularını cevapladı. Dünya genelinde ABD’ye yönelik tehdit oluşturan gelişmelerin değerlendirildiği oturumda Clapper’a Ukrayna, İran, Kuzey Kore ve Ortadoğu’da ile ilgili sorular soruldu.

"TÜRKİYE HAKKINDA İYİMSER DEĞİLİM"

Clapper, Demokrat Senator Jeanne Shaheen’in Türkiye’nin IŞİD ile mücadeleye verdiği destek konusunda sorduğu sorulara dikkat çekici cevaplar verdi. "Türkiye’nin (IŞİD ile mücadeleye) şu an olduğundan daha fazla angaje olacağına dair iyimser misiniz?" sorusuna Clapper, "Hayır, değilim" cevabını verdi.

Bu düşüncesinin nedenini Türkiye’nin önceliğinin IŞİD ile mücadele olmamasına bağlayan Clapper, Türkiye’nin PKK’yı daha büyük tehdit olarak gördüğüne işaret etti. Clapper şöyle konuştu:

"Türkiye'nin farklı öncelikleri ve çıkarları olduğunu düşünüyorum. Daha çok, tehdit olarak gördükleri KGK’ya (Kongra-Gel / PKK), Kürt direnişine odaklanmış durumdalar. Türkiye'deki kamuoyu araştırmaları IŞİD'in birincil tehdit olarak görülmediğini gösteriyor. Diikatlerini daha öte ekonomi ve bunun gibi şeylere çevirmiş durumdalar."

TÜRKİYE’DE YABANCI SAVAŞÇILAR İÇİN "HOŞGÖRÜLÜ BİR ORTAM" VAR

IŞİD ile mücadelenin Türkiye’nin önceliği olmadığını dile getirmesinin ardından "Tabii ki bunun sonuçları var." yorumunu yapan Clapper, Türkiye’de IŞİD’e katılmak isteyen yabancı savaşçılar için 'hoşgörülü' bir ortam olduğunu iddia etti. Clapper, "Kanunlardan ve insanların Suriye’ye Türkiye üzerinden gidebilme olanakları açısından bir hoşgörülü ortam var. Bölgedeki yabancı savaşçıların yüzde 60’ı Suriye’ye gitmek için kendilerine Türkiye üzerinden yol buldu." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN "ÖNCELİĞİMİZ OLACAK" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Ekim 2014 TBMM’de 24. Dönem 5. Yasama Yılı açılışında yaptığı konuşmada IŞİD ile mücadelenin Türkiye’nin önceliği olacağını dile getirmişti.

O dönemki konuşmasında Irak ve Suriye’de devam eden krizleri en iyi analiz edebilen, çözümleri en iyi bilen ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Erdoğan, "Gerek IŞİD terör örgütü, gerek bölgedeki diğer terör örgütlerine karşı etkili bir mücadele, önceliğimiz olacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim