Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
Türkiye’de bu yıl 11.’si düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na gitmeye daha önce hak kazanan öğrencilere ödülleri New York şehrinde görkemli bir törenle verildi. Amerika’nın kuzeydoğu eyaletlerinde onlarca okuldan 150’e yakın öğrenci arasında yapılan elemeler sonrasında şarkı, şiir, folkler gibi dallarda birinci gelenler İstanbul'da düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları'nda bölgeyi temsil edecek.

Onlarca farklı milletten insanın bir araya geldiği 6. Türkçe Olimpiyat Ödül Törenleri, New York’un Manhattan adasındaki Pace Üniversitesi, Michael Schimmel Sanat Merkezi’nde yapıldı. Türk Kültür Merkezi (TCC), Türk Amerikan İş Geliştirme ve Kalkınma Konseyi (TABID) ile Turki-Amerikan Konsey Birliği (CTAA)’nın ortaklaşa düzenlediği ödül törenine Amerikalı senatör ve milletvekillerinin yanı sıra Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilgen ile çok sayıda katılımcı iştirak etti.

9 eyaletteki okullardan yapılan seçmeler sonunda ön elemelerde de ilk üçe giren öğrencilerin yer aldığı ödül töreninde; salon da sahne gibi renkliydi. Hindistan’dan Brezilya’ya, Rusya’dan Kenya’ya kadar farklı ülkeden birçok konuğun katıldığı ödül töreninde sahnedeki öğrenciler kadar salondaki ebeveynler de heyecanlı dakikalar yaşadı. Türkçe dışında İngilizce, Çince ve İspanyolca şarkı dillerinde de birinciler sahne aldı. Yaşları 12-18 arasında değişen öğrencilerin şarkı, şiir okumaları kadar halk oyunları da büyük ilgi gördü. Beethoven’ın 9. senfonisi piyano ile sahnede canlı icra edilirken, diğer taraftan da Brooklyn Amity School öğrencilerinin horon tepmesi bilindiklerin tersine bir gösteri oldu. Katılımcılardan büyük alkış alan Bethovenlu horon gösterisi dışında törenin sonunda söylenen ‘Yeni dünya kuruyorlardı’ şarkısına seyirciler de katıldı. Bilecik, Giresun halk oyunları dışında öğrenciler Kızılderili, Hindistan, Afrika, İtalya gibi farklı ülke ve kültürlerin yerel halk oyunlarını da icra etti.

Törende öğrencilerin yanı sıra toplumun önde gelen isimlerine de ödülleri takdim edildi. ‘2013 Liderlik Ödülü’ federal milletvekili Hakeem (Hakim) Jeffries’e CTAA Başkanı Furkan Koşar tarafından takdim edildi. Jeffries kısa konuşmasında, ‘‘Sanki İstanbul’dayım"’ diyerek öğrencilerin performanslarını takdir etti.

‘Kültür ve Sanat Ödülü’ de Lincoln Center Enstitüsü Direktörü Russell Granet’e Büyükleçi Halit Çevik tarafından takdim edildi.

‘2013 Hayırseverlik’ ödülüne NY Şehir Ürünleri Genel Müdürü Jilly Stephens layık görülürken, ‘Türkiye Yılı Ödülü’ de New York Enstitüsü ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Rahmat Shoureshi’ye verildi.

Halk oyunlarında Amity School, Bilecik yöresine ait halk oyunlarıyla birincilik madalyalarını aldı. Aynı kategoride Paterson School, Giresun yöresine ait halk oyunları ile ikinci, Bergen School ise üçüncü oldu.

Türkçe şarkı yarışmasında ise Orhan Gencebay’a ait ‘Hor Görme Garibi’ parçası ile birinci olan Amity School öğrencilerinden Liann Aris ödülünü aldı. James Madison High School’dan Sevili Muminzhanova ise ‘Günün Birinde’ şarkısıyla ikinci, Central Jersey School’dan Alexander Harris de ‘Hakim Bey’ parçasıyla üçüncülük ödülünü aldı.

Türkçe şiir kategorisinde Liberty High School öğrencilerinden Elizabeth Bowman, Can Yücel’e ait ‘Bağlanmayacaksın’ şiiri ile birincilik ödülünü alırken, Amity School’dan Mariam Quraishi ‘Merhaba’ şiiri ile ikincilik, Paterson School’dan Shannon Grierson ise ‘İstanbul’u dinliyorum’la üçüncülük ödülünü aldı.

Anadil şiir kategorisinde Amity School öğrencileirnden Gülnur Avcı, ‘Utansın’ şiiri ile birincilik ödülünü aldı. Pionner School’dan Leyla Ulusoy ikinci ve Bergen School’dan Hacer Kök ise üçüncülük ödülünü aldı.

Ödül takdim eden Başkonsolos Levent Bilgen, etkinliği düzenleyenler ile sponsor olanlara teşekkür etti. Türk insanın yaşadığı topluma değer kattığını aktaran Bilgen, buna hem gençlere eğitim yolu ile yapılan yatırımı hem de Sandy kasırgasında yine Türk toplumunun yapmış olduğu yardımları örnek gösterdi.

New York Senatosu Çoğunluk Lideri olan Demokrat Partili Senatör Andrea Stewart-Cousins, görüdüğü barış, sevgi ve hoşgörü ikliminden çok etkilendiğini kaydetti. ‘‘Buraya gelirken bu kadar güzel, bu kadar etkileyici performans göreceğimi beklemiyordum.’’ diyen Stewat-Cousins, ayrıca Türk insanının sözde değil hakikatte de ne kadar işler başarabildiğine etkinliğin örnek olduğunu söyledi.

Tören, öğrencinin sahneye çıkarak ‘Yeni Bir Dünya’ şarkısını söylemesi ile son buldu.

Editör: TE Bilisim