ABD  Parlamentosunun alt kanadı  Temsilciler Meclisi(Kongre)  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerin ” Köle/İşçi olarak Çalıştırılmasının Önlenmesi” Yasa tasarısını   oy çokluğu ile kabul ettiği bildirildi.

ئامېرىكا ئاۋام پالاتاسىدا ئاۋازغا قويۇلغان «ئۇيغۇر مەجبۇرىي ئەمگىكىنىڭ ئالدىنى ئېلىش قانۇن لايىھەسى» مۇتلەق يۇقىرى ئاۋاز بىلەن ماقۇللۇقتىن ئۆتتى. 2021-يىلى 8-دېكابىر، ۋاشىنگتون.

Özgür Asya radyosu internet sitesinde yar alan haberlere göre,07 Aralık 2021 günü  toplanan Kongre genel kurulunda  daha önce sunulan yasa tasarısının  oylanmasından önce Genel Kurula hitap eden Kongre Başkanı Nancy Pelusi  Pekin’in insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulmasını isteyen bir dizi yasa tasarısı hakkında özel bir açıklama yaparak yasanın onaylanması  gerektiğini belirtti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelusi  Çin’in bölgede yaşayan Uygurlar ve diğer Türk halklarına karşı  baskı ve zulümleri ile  ağır insan hakları ihlallerinden birinci derecede sorumlu olduğunu belirterek şöyle konuştu :  ” Çin yönetiminin  Uygurlara karşı baskı ve ağır insan hakları ihlalleri bizzat onayladığı  BM. İnsan Hakları Taahhüt Yasasına tamamen aykırıdır.

Kongre’ye sunulan Çin’in  çiğnediği  insan hakları ihlallerinin  önlenmesi ile ile ilgi   yasa tasarıları şunlardan oluşmaktadır :

  1.  Çin’in Uygurları  Köle/İşçi olarak  çalıştırılmasının önlenmesi için ” 1155 sayılı Uygurların Zorla Çalıştırılmasının Önlenmesi”  Yasası
  2.  Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygurlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Bildirgesine karşı  Uluslararası Olimpiyat Yasasını de  ihlalinin kınanması ve  cezalandırılmasına ait  yasa
  3. Çin yönetiminin  Uygurlara karşı baskı ve ağır insan hakları ihlallerinin  bizzat onayladığı  BM. İnsan Hakları Taahhüt Bildirgesine (Yasasına)  tamamen aykırı olduğuna dair  yasa

Daha sonra oylamaya sunulan yasalar  bir üyenin karşı oyuna karşılık  428  lehte oy ile kabul edildiği bildirildi.

Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı

Başkan Pelusi : Çin’in Uygurlara Karşı Etnik Kıyımı,İnsanlığa Karşı İşlenmiş Bir cinayettir

Yasanın onaylanmasından  bir gün sonra bir basın toplantısı düzenleyen Kongre Başkanı  Nancy Pelusi şöyle konuştu . ” Bugün  Kongrede yapılan oylamadan ve sonucundan çok mutluyum ve  gurur duyuyorum. Temsilciler Meclisi  bu yasaları kabul ederek (bir dizi yasa tasarısı aracılığıyla) Pekin’e açık bir sinyal göndermiş ve  öncü bir rol oynamıştır.

Pekin’in Uygurlara karşı işlediği suçlar  tam bir “soykırım”dır ve Çin yönetimi bu soykırıma derhal son vermelidir. ABD.olarak  Çin ile Uygurların  insan haklarını konuşmaz ve ticari çıkarlarımızı   insan haklarına feda ederek göz yumarsak  çıkarlarımızı  korumak için hareket edersek, dünyanın herhangi bir yerinde insan hakları ihlalleri hakkında konuşmamamız     ahlaki kimliğimizi kaybedeceğimiz anlamına gelecektir. Bunu ben devamlı ifade ediyorum ve  her zaman söylüyorum.

«ئۇيغۇر مەجبۇرىي ئەمگىكىنىڭ ئالدىنى ئېلىش قانۇن لايىھەسى» ئامېرىكا ئاۋام پالاتاسىدا مۇتلەق يوقۇرى ئاۋاز بىلەن ماقۇللۇقتىن ئۆتتى

Oylama Tam Zamanında Yapılmıştır

Bu hafta, Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin imzalanmasının 73. yıl dönümüdür.  Ayrıca, bugün Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO)  üye olmasının  20. yılıdır. Bu hafta Başkan Biden liderliğinde Demokrasi için Devlet Başkanları toplantısı yapılacak. Toplantı   ve oylama tam bu zirve öncesi  gerçekleştirilmiştir. Kongre ve ABD ulusu olarak bu yasaları kabul etmekle  insan hakları konusundaki endişelerimizi dile getirmiş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Başkan Biden’i Olimpiyatları Boykot kararından Dolayı Tebrik  Ediyorum

ABD. Başkanı Biden  bu hafta  başında Pekin Olimpiyatlarına karşı ABD’nin  diplomatik boyko uygulayacağını açıkladı.Bu kararından dolayı, kendisini özellikle  tebrik ediyorum!” ” Her zaman Demokrasi ve diktatörlük arasındaki testlerden  sık sık geçebiliriz”

Elbette sporu ve sporcuları her zaman  destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin “soykırım”ın gerçekleştiği ülkeyi; Çin’i insan hakları ihlalleri konusunda tepki göstererek tedavi etmeye çalışmaması  alışılmadık bir durum değil. Geçen haftaki toplantıda belirttiğimiz gibi, Çin Halk Cumhuriyeti Uygurları  Çin tipi Toplama kamplarında hapsederek onlara  baskı,zulüm ve işkenceler  yapıyor ve onları zorla Köle/İşçi olarak çalıştırıyor.  Özet olarak Çin yönetimi Uygur bölgesinde  vahşi ve acımasız insanlık suçları işliyor.

Senatör Jim Mc Govern ve  Arkadaşları  tarafından sunulan Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası, Uygurların  zorla Köle/İşçi olarak  çalıştırılması ile imal edilen ürünlerinin ABD pazarına girmesini tamamen yasaklıyor. Tasarı, işçilerimizin zorunlu çalıştırılan Köle/İşçiler  ile  rekabet etmesini engelleyecektir.  Uygurlar ile ilgili Parlamentoya sunulacak  her türlü Soykırım karar tasarılarını da destekleyeceğimi buradan ilan ediyorum.” sözleri ile  konuşmasını  sonlandırdı.

Editör: TE Bilisim