Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Güney Afrikalı öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alabilmek için Johannesburg şehrinde ter döktü. 19 Mayıs Üniversitesi’nin organize ettiği sınava yaklaşık 75 öğrenci katıldı.

Johannesburg’da yapılan sınavın ardından Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Doç. Dr. Sönmez Pamuk, “Uluslararası öğrenci kabul etme sınavı yaptık. Bizim YÖS diye tanımladığımız bir sınav. Türkiye’deki üniversitelerin yurt dışından öğrenci alabilmesi için yapılıyor. Bunu daha önce YÖK, ÖSYM’ye yaptırıyordu ama, son yıllarda üniversiteler bu sınavı kendileri yapmaya başladı. 19 Mayıs Üniversitesi de sadece kendisi için değil Türkiye’ye daha fazla öğrenci çekebilmek için böyle global bir organizasyona imza attı. Geçen sene ilk sınavımızı yaptık bir kaç merkezde, yaklaşık 700 kişi girmişti.” dedi.

Bu yıl daha fazla merkezde daha fazla öğrencinin ayağına giderek sınav yapmayı planladıklarının aktaran Pamuk, Tacikistan’dan Almanya’ya, Belçika’dan Güney Afrika’ya kadar 20 ülkede sınavı aynı anda gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Pamuk, “Yaklaşık 3 bin civarında öğrenci başvurdu. Ümit ediyoruz ki, hem 19 Mayıs olsun hem diğer Türk üniversiteleri buradaki öğrencilerden kabul edecektir. Kampüslerimiz biraz daha uluslararası kampüs haline gelecektir. Sınava çok büyük ilgi, rağbet vardı. 70’e yakın Türk üniversitesi bu sınavı kabul ediyor. Afrikalı öğrenciler bu 70 üniversiteye başvurabilecek, değişik programlarda öğrenim görebilecekler. Biz sınavdan sonra başvuru sürecinde de öğrencilerin Türkiye’ye getirilmesinde de gerekli çalışmaları yapıyoruz, Ne kadar öğrenci getirirsek o kadar iyi olacak.” ifadelerini kullandı.

Johannesburg’ta yapılan sınavda ter dökenler arasında Güney Afrika Turizm Bakanı Yardımcısı Tokozile Xasa’nın kızı Tsonga Xasa da vardı. Sınavın biraz zor olduğunu söyleyen Tsonga, İstanbul’da dizayn okumak istediğini söyledi.

Sınav 2 saat sürdü. Sınavın ardından öğrencilere Türkiye ve üniversiteler hakkında bilgi verildi.

Editör: TE Bilisim