Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) Müdürü Manfred Schmidt, Afrika’da mülteci merkezleri kurmanın artık kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bu merkezlerin kurulmasının artık an meselesi olduğuna dikkat çeken Schmidt, bununla birlikte öncelikle hangi ülkelerin bu gibi projeler açısından yeterli istikrara sahip olduğunu tespit etmek gerektiğini dile getirdi.

BAMF müdürüne göre bu merkezler ilk olarak Avrupa’ya yasal olarak nasıl gelinebileceği hakkında bilgi verebilir. İkinci adım ise bu merkezlerde de iltica başvurularına onay ve ret kararının verilebilmesi. Bu adımın ise hemen gerçekleşemeyeceğini belirten Schmidt, reddedilen insanların ne olacağı, hangi mültecinin kabul edileceğini ve kabul edilen insanların hangi AB ülkesine gönderileceği gibi soruların cevap beklediğini ifade etti. Schmidt, “Bu durumda ekonomik güce göre bir kontenjan mı olacak, bir ülkeye olan uygun mülteci topluluk mu önem kazanacak?” gibi soruların da rol oynayacağını kaydetti.

Geçen yıl mülteci akını sebebiyle başında bulunduğu devlet dairesinin kısmen taşıyamayacağı bir yükün altına girdiğini anlatan BAMF müdürü, 90’lı yıllardan bu yana önemli ölçüde küçültülen bu dairenin dış ülkelerdeki şubelerin yarısından fazlasının kapatıldığını aktardı. 2007 yılında 19 bin 700 başvuruyu işlemden geçirirken, bu sayının geçen yıl 173 bine çıktığına dikkat çeken Schmidt, “Bu dairemiz için istisnai bir durum. Dış ülkelerdeki şubelerde oturma yerleri ağzına kadar dolu. Bu çalışanlar için hakiki bir kriz yönetimi anlamına geliyor.” dedi.

Bu sebeple kriterleri yerine getirmeyen başvuru sahiplerinin sınır dışı edilmelerini hızlandırmak gerektiğine işaret eden Schmidt, siyasi ve dini takibe maruz mültecilere yardımcı olmanın ancak bu şekilde garanti altına alınabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim