Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), İsviçre hükümetinin Doğu Perinçek kararının yeniden görülmesi başvurusunu kabul etmesi sonrası, dava AİHM’in Büyük Dairesi'nde bugün görülüyor.

Dava öncesi Türkiye’den gelen yaklaşık 200 kişi, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e destek vermek için Fransa’nın Strasbourg şehrinde bulunan AİHM önünde toplandı. Yine bir gurup Ermeni de davanın görüleceği AİHM'in önüne geldi. Davada, Türkiye'yi temsilen AB eski Bakanı Egemen Bağış, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) eski Başkanı Deniz Baykal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve bir grup parlamanter de hazır bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013’ün Aralık ayında, Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu karara bağlamış ve Perinçek’i haklı bulmuştu. Doğu Perinçek, 2005 yılında, Ermeni soykırım iddialarının inkarını yasaklayan İsviçre'de, ‘Soykırım uluslararası yalan’ demesi üzerine Lozan Mahkemesi tarafından ‘ırkçı ayrımcılıktan’ suçlu bulunmuştu. Perinçek, kararı 2008 yılında AİHM’e taşımıştı. AİHM’de 2013’ün Aralık ayında verdiği kararında, Perinçek’i haklı bulmuştu. Davaya İsviçre'nin yanı sıra Türkiye, Ermenistan ve Fransa da müdahil olmuştu.

Editör: TE Bilisim