İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti
Almanya’da büyük partilerin hepsi yıllardır ülkede yaşayan göçmenlere Alman vatandaşı olma çağrısında bulunuyor. Alman vatandaşlığı göçmenlerin iş başvurusunda, Almanca dilini belgelemek gibi engeli ortadan kaldırdığı gibi, beraberinde sorunsuz seçim hakkını da kazandırıyor. Bunun için birçok eyalet uyum politikalarının bir parçası olarak vatandaşlık oranını artırmak istiyor.

Eyaletlerdeki Alman vatandaşlığına geçişin analizini çıkartan Siyasi Bilimci Profesör Dietrich Thränhardt, Almanya’nın vatandaşlığına geçiş oranının alt seviyede olduğuna dikkat çekerek, “Birden fazla vatandaşlık toleransı kanuni hükümlülükleri kolaylaştırılması yönünde önemli adımlar olacaktır.” diye konuşuyor. Thränhardt ayrıca Federal Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer’in (CDU) de raporlarında sürekli vatandaşlığa ilişkin yasal hükümlerin uygulanmasında eksiklikleri hatırlatıyor.

Almanya'da on yıldır yaşayan ve vatandaşlık hakkı kazanan yabancıları yüzdelik oranlara göre hesaplayan siyaset bilimci, burada başarıların farklı olduğunu gözlemliyor. Analizinde ilginç bir noktaya değinen Thränhardt, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra oluşan yeni eyaletlerde yabancıların eski eyaletlere göre daha çok vatandaşlığa geçtiğini belirtiyor. Eyaletlerdeki yabancı sayısına göre Alman vatandaşlığına geçen yabancıların yüzdelik oranlarını hesaplayan Thränhardt, Mecklenburg-Vorpommern’in yüzde 4,7 ila başı çektiğini ifade ediyor. İkinci sırayı Saksonya-Anhalt’ın yüzde 3,8’lik bir oranla aldığını açıklayan Profesör, Baden-Württemberg eyaletinin yüzde 1,65 ve Bavyera’nın da yüzde 1,7 ile takip ettiğini ortaya koyuyor. Küçük Almanya diye bilinen Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ise 29 bin 400 vatandaşlık geçişiyle sıralamada ortalarda bulunuyor.

Thränhardt, Berlin’in ilk yabancılar sorumlusu olarak bilinen Barbara John’un birçok yabancıyı vatandaşlığa teşvik etmesiyle gündeme geldiğini de hatırlatarak, başkentini analizde 12’inci sırada yer aldığına işaret ediyor. Bu tür rakamların düşük olmasındaki nedeni ise Thränhardt Berlin-Mitte ilçe belediyesinin 2011 yılında internet sitesinde aşırı başvurudan dolayı başvuru kabul etmemesini duyurmasına yoruyor.

Editör: TE Bilisim