TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Alman Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, ülkesinin eski kolonisi Namibya’da işlediği suçların ‘soykırım‘ olduğunu yazdı.

Die Zeit gazetesi için bir yazı kaleme alan Lammert ‘‘1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni soykırımından bahsedenler, Alman ordusunun Alman-Güneybatı Afrikası’ndaki yerli halka karşı işlediği suçları da aynı şekilde tanımlamak zorundadır.’’ dedi.

Makalesinde "Günümüzdeki ölçülere göre değerlendirildiğinde Herero ayaklanmasının bastırılışı bir soykırımdır." ifadelerini kullanan Lammert yaşananları ‘‘Almanların mücadelesi bir ırk savaşıydı. Savaştaki çatışmaların yanı sıra, insanların susuz ve aç bırakılarak insanların öldürülmeye çalışıldı. Zorunlu işlerde çalıştırılması sonucunda bölgede ve toplama kamplarında on binlerce Tereto ve Nama hayatını kaybetti.’’ sözleriyle aktardı.

Meclis Başkanı Lammert 9 Temmuz 1915’te Namibya’daki 31 yıllık Alman hakimiyetinin sona ermesinin 100. yılı için kaleme aldığı makalede şu ifadelere yer verdi: ‘‘100 yıl önce Ermenilere karşı yapılan ‘soykırım’ın sorumlusu bugünkü Türk hükümeti değil. Bu durum Almanya için de geçerli. Ancak biz de Türkler gibi tarihe karşı olan sorumluluğumuzu taşıyoruz.’’

Ülkede birçok siyasetçi Namibya’daki katliamın ‘soykırım’ olarak tanınması için düzenlenen imza kampanyasına destek oldu. Toplanan imzalarla hükümete ‘soykırım’ı tanıma çağrısı yapıldı. Namibya’da 1904 yılında gerçekleştirilen katliamda ayaklanan Trotha kabilesinden on binlerce kişi öldürüldü. Lammert, 1915 olaylarını da ‘soykırım’ olarak tanımlamış ve Türkiye’den yoğun tepki almıştı.

Editör: TE Bilisim