Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Türkiye, Almanya’dan teknik takipte kullanmak üzere dinleme ve istihbari yazılım ve teçhizat satın almak için altı aydır bekliyor. Almanya, Türkiye'nin demokrasisinde gerilediğini ve hükümete muhalif olanları fişleyebileceği gerekçesiyle satışı gerçekleştirmiyor. Kararda iç güvenlik yasası, Gezi olayları, YouTube ve Twitter yasaklarının etkili olduğu öğrenildi. AB Komisyonu’nun da Türkiye’nin kodunu sarıya düşürdüğü iddia edildi.
Cihan'ın resmi kaynaklardan edindiği bilgiye göre Türkiye, Emniyet Genel Müdürlüğü için başta dinleme olmak üzere internet üzerinden teknik takip gibi istihbari faaliyetlerde kullanılmak üzere Almanya’dan teçhizat ve yazılım almak için başvurdu. Satış işlemi normal şartlarda altı hafta ila sekiz haftada sonuçlanıyor.

Ancak Türkiye’nin başvurusunun üzerinden altı aydan fazla zaman geçmesine rağmen Almanya cevap vermedi. Yurt dışına askeri ve istihbarı teçhizat, yazılım satışına onay veren Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’nin tüm ısrarlarına rağmen satışı askıya aldığı iddia edildi.

SEBEP DEMOKRASİDE YAŞANAN GERİLEME

Türkiye’nin demokrasisinde geriye doğru gidiş tespit eden Almanya’nın Ankara'nın talep ettiği ürünlerle siyasi muhalefeti ve diğer hükümet karşıtlarını takip edeceği gerekçesiyle askıya aldığı bildirildi. Büyük tartışmalara neden olan iç güvenlik yasasının da Türkiye’de muhalefetin fişlenme ve baskı altına alınması yönündeki tehdidi daha da arttırdığı ifade edildi. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, daha önce yaptığı açıklamada aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkeye istihbarat yazılımı satılmayacağını vurgulamıştı.

"KENDİ VATANDAŞINI SAYGISIZCA FİŞLEYEN REJİMLERE ALMAN YAZILIMI SATILAMAZ”

Geçtiğimiz yıl Başbakan Yardımcısı Gabriel, demokratik olmayan rejimlerin kendi vatandaşlarını saygısızca fişlediğini belirterek, “Bu ülkeler Alman istihbarat yazılımları alamayacak” ifadelerini kullanarak Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeye satış olmayacağını vurgulamıştı. Alman hükümetinin ayrıca, istihbarat yazılımları üreten Alman firmalarına gönderdiği bilgi notuyla “Temel hakları savunmak ve başta özgürlükler olmak üzere internet kullanıcılarının da özgürlüğünü savunmak isteyenler, vatandaşlarını saygısızca fişleyen rejimlere istihbarat teknolojisi satmasın” uyarısında bulunduğu ortaya çıkmıştı.

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK KODUNUN DÜŞÜRÜLDÜĞÜ İDDİASI

Avrupa Birliği Komisyonu’nun istihbarat teknolojileri ihracını sert kurallara bağladığı ve geçtiğimiz yıl sonbahar aylarından itibaren AB genelinde geçerli kurallar getirdiği belirtildi. Cihan'ın ulaştığı bilgilere göre istihbarat teknolojileri satılacak ülkelerin güvenlik kodları ile sınıflandırılıyor ve ülkelere yeşil, sarı, kırmızı kodlar veriliyor. Son zamanlarda Türk hükümetinin uygulamaları ve demokraside yaşanan gerileme nedeniyle Türkiye’nin güvenlik kodunun yeşilden sarıya düşürüldüğü iddia edildi.

TÜRKİYE OTOKRATİK REJİMLERLE ANILIYOR

Almanya’nın, Türkiye ile birlikte Mısır, Bahreyn, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, Malezya, Rusya gibi ülkelere istihbarat teknolojisi satışını askıya aldığı belirtildi. En son 2012 yılında Suriye ve Irak’a istihbarat teknolojisi satışı resmi olarak yasaklanmıştı.

‘TÜRKİYE, İNTERPOL’Ü MUHALİFLERE BASKI ARACI OLARAK KULLANIYOR’

Geçtiğimiz günlerde Alman devlet televizyonu ARD’de yayınlanan ‘Monitor’ isimli haber programında Türk hükümetinin maniple bilgilerle kendisine muhalif gördüğü suçsuz kişileri tutuklatmak için Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol’e içeriği doğru olmayan bilgiler göndermek suretiyle yakalatma kararı çıkarttığını dile getirilmişti.

Editör: TE Bilisim