Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Almanya'da Federal Hükümetin bir yazılı önergeye verdiği cevap, kayıplara karışan Neonazilerin sayısının 266 olduğunu ortaya koydu Bunların 44'ü aşırı sağ saikiyle işlenen suçlardan, 5'i de şiddet eyleminden aranıyor. Güvenlik uzmanlarına göre ise 266 Neonazi'nin çoğu patlamaya hazır birer bomba. Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, kayıplara karışan aşırı sağcıların sayısının 110 olduğunu söylemişti.

Sayının şimdiye kadar tahmin edilenden bu kadar yüksek olmasının emniyet birimleri arasında gelişen bilgi paylaşımından kaynaklandığı belirtiliyor. Hükümetin cevabında bu sayının yılın başında faaliyete giren Neonazi Bilgi Merkezi'nden, ayrıca eyaletlerin polis ve istihbarat teşkilatlarının bilgi bankasındaki bilgilerden derlendiği belirtildi.

Haklarında tutuklama emri olan 266 aşırı sağcının 182'si hala aranıyor. Bunların 44'ü aşırı sağcı saikli suç eyleminden aranırken, kayıplardaki 5 Neonazi'nin siyasi saikli şiddet eyleminde bulunması dikkat çekti. İki aşırı sağcının ülkeyi terk ettiği belirtilirken, arananlardan 5'inin ırkçı NPD partisi ile irtibatlı olduğu ifade edildi. Birçok aşırı sağcı hakkındaki tutuklama kararının adi suçlardan dolayı çıkarıldığının belirtilmesine rağmen, güvenlik uzmanları kayıplara karışan 266 aşırı sağcının çoğunluğunu ‘patlamaya hazır bomba' olarak nitelendiriyor.
Uzmanlara göre emniyet birimleri arasındaki bilgi paylaşımı çok büyük önem taşıyor.

Thüringen Eyaleti NSU Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Dorothea Marx, komisyonun ara raporunu tanıtırken 90'lı yıllarda emniyet birimlerinin aşırı sağcılığa karşı mücadelede ‘zararlı rekabete' girdiğini belirtmişti. NSU çerçevesinde emniyet birimleri arasındaki bilgi paylaşımının zayıf olduğu birçok kez dile getirilmiş, bundan dolayı Neonazi Bilgi Merkezi'nin kurulması kararlaştırılmıştı.

Diğer taraftan ise Brandenburg eyaletinde geçmişe dönük aşırı sağcı suç eylemleri yeniden gözden geçirilmeye başladı. Eyaletin başkenti Potsdam'da kurulan Moses-Mendelssohn-Merkezi'nde aşırı sağcı cinayetleri araştırılacak. Şimdiye kadar bu eyalette 9 kişi Neonazilerce katledildiği istatistiklere geçmişti. Eyaletin içişleri bakanlığı tarafından görevlendirilen merkez ise bu sayının 32 olduğundan yola çıkarak 23 cinayeti yeniden araştıracak. Bu cinayetlerin çoğunluğunun 90'lı yıllarda işlendiği dikkatleri çekiyor. Merkezin Başkanı Julius Schoeps hedeflerinin hukuk sistemini sorgulamak değil, geçmişten geleceğe yönelik ders alınması için çaba harcamak olduğunu söyledi. Geçmişte ‘aşırı sağcı saikli' suç olarak kayıtlara geçmeyen olayların biri Jeff Dominiak'la ilgiliydi. 17 yaşındaki Dominiak bir sarhoş dazlak tarafından arabayla çarparak öldürülmüştü. Ancak bu olay ‘Neonazi cinayeti' olarak değil bir ‘taammüden adam öldürmek' olarak kayıtlara geçmiş ve dazlak ancak 2 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Editör: TE Bilisim