Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Yurtdışında yaşayan seçmenler için bulundukları ülkede oy kullanma süresi sona erdi. Çok sayıda siyasetçinin miting düzenlediği seçimlerde, katılım yüzde 38’de kaldı. Almanya’da yaşayan 900 bine yakın seçmen sandığa gitmedi. 7 Haziran Genel Seçimleri için yurtdışında yaşayan 2 milyon 848 bin 652 seçmenin 54 ülkede kurulan sandıklarda oy verme işlemi 31 Mayıs Pazar akşamı sona erdi. Şu ana kadar 1 milyonun üzerinde seçmen oy kullanırken, oyunu kullanamayan seçmenler için 33 gümrük kapısında oy kullanma işlemi seçim akşamına kadar devam edecek.

Oyların 100 bine yakını gümrüklerde kullanılırken, 900 binin üzerinde seçmen yaşadıkları ülkelerde oy kullanmak için sandığa gitti. Birçok ülkede pazar tek oy kullanma günü olurken en büyük seçim bölgesi olan Almanya'da, bir milyon 405 bin seçmenden 482 bin 503’ü temsilciliklerde, 51 bin 373'ü gümrüklerde olmak üzere toplam 533 bin 903 oy kullanıldı. 13 temsilcilikte seçime katılım oranı yüzde 38 olurken Hannover'de 102 bin, Köln 52 bin, Düsseldorf'da 50 bin seçmen sandığa gitti.

Avrupa'da en çok seçmenin yaşadığı Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, İsviçre gibi ülkelerde sandığa gitme oranları yüzde 35'in üzerine çıkarken, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya gibi geniş coğrafyalarda katılım yüzde 20'nin altında kaldı. 243 bin seçmenin yaşadığı Hollanda'da yaşayan vatandaşların son üç günde sandığa giderken toplamda 76 bin 481 seçmen oy kullandı.

OYLARIN TÜRKİYE'DEKİ SONUÇLARA ETKİSİ NE OLACAK?

Seçimlerde kullanılan bir milyonun üzerindeki oy ile Türkiye'deki oyların yüzde 2'si civarında bir oran yakalanırken, oyların seçmen sayısına göre dağıtılacağı illerde son milletvekillerinin belirlenmesine önemli rol oynayabileceği ifade ediliyor.

Diplomatik temsilciliklerde saklanan oylar, kapısında üç farklı kilidin bulunduğu odalarda saklanıyor. Bu kilitlerin anahtarlarından biri resmi komisyon görevlisinde, diğer ikisi siyasi parti üyelerinde bulunuyor. Kapılar ancak bu üç anahtarın bir araya getirilmesi ile açılabiliyor. Oy torbalarının bugün THY'den kiralanan uçaklarla Ankara Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na taşınması bekleniyor. Oylar 7 Haziran akşamı, ülke içindeki oylarla birlikte Ankara Ticaret Odası binasında sayılacak.

Editör: TE Bilisim