Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Almanya taşkömürü üretimini bitirme kararı aldı. Maden ocakları işleten RAG 2015 sonunda birini, 2018’e kadar da kalan iki ocağı kapatacak. Bu yılın sonuna kadar 3 bin, 2018’e kadar binlerce çalışan; emeklilik, erken emeklilik ve çıkarılma gibi sebeplerle şirketten ayrılacak.

Almanya’da taşkömürü üretimine son verilmesi kararı, Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV), özellikle de Ruhr Havzası’nda iş piyasasında olduğu gibi toplumsal hayatta da derin izler bırakacağa benziyor.

RAG maden işletmeleri patronu Bernd Tönjes bu senenin sonunda 3 bin çalışan ile yollarını ayırarak taşkömüründen çıkış kararını uygulayacaklarını söyledi. Tönjes, “2013 yılı sonunda 13 bin kadar çalışanımız vardı. Bu yılın sonunda 10 bine indireceğiz.” Bu 3 bin kadar çalışanın emeklilik ve sosyal plan gibi farklı yollardan işletme ile yolları ayrılacak.

Tönjes’in ifadelerine göre, 2015 yılında RAG’nin son üç maden ocağından Marl kapatılarak çalışan sayısı 7 bine düşecek, 2018 yılına kadar da Bottrop ve Ibbenbüren ocakları kapanarak birkaç yüz çalışan ile yoluna devam edecek.

Almanya’nın kömür üretim merkezi olan Ruhr Havzası, önceki yıllarda da maden ocaklarının teker teker kapanması ve demir-çelik sanayiindeki küçülmelerle birlikte Almanya genelinde işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge haline gelmişti.

İşletmenin sürekli küçülmesi ve işçi çıkarması çalışanlar arasında da bir gelecek endişesine sebep oldu.

Editör: TE Bilisim