Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Almanya'da siyasilerin yakın akrabalarını milletvekili bütçesi üzerinden kayırması ülkenin gündeminden düşmüyor. İlk olarak Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden yaşanan kayırma olayları partide oy kaybı endişesini arttırırken, Sosyal Demokrat Partili Harald Güller’in oğluna maaş ödemesi sosyal demokratları da zora soktu. Maliye’nin skandala adı karışan tüm milletvekillerinin ödemelerini mercek altına alacağı söyleniyor.

Harald Güller, 2009 yılında üvey oğlunu milletvekillerine ayrılan bütçeden istihdam ettiğini kabul etti. Siyasinin oğluna aylık 3 bin 700 Euro maaş ödediği ifade edildi. Güller’in üvey oğluna ödediği toplam 7 bin 417 Euro’yu geri ödeyeceği belirtildi.

Bavyera Eyalet Meclisi’nde sandalyesi bulunan toplam 79 milletvekilinin yakın akrabalarını partilerinin bünyesinde istihdam ettiği ortaya çıkmıştı. Bu siyasilerin çoğunluğunun muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) olması, Bavyera Başbakanı Horst Seehofer’i partisinin oy kaybı yaşayacağı kaygısına sevk etti. Alman medyasında yer alan haberlere göre CSU içinde, ortaya çıkan bu skandal ciddi tartışmalara yol açtı. Konu hakkında açıklama yapan Seehofer, seçmenlerin sandığa gitmekten geri durabileceklerini söyledi.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer ise, halkın bu konuyu tartışıldığı kadar ciddiye almadığını ileri sürdü. Bunun üzerine Seehofer, Ramsauer’in durumu ciddiye almadığını iddia etti. Söz konusu skandalın ortaya çıkmasının ardından CSU’nun Bavyera Eyalet Meclisi Fraksiyon Başkanlığı görevinden ve partisinden istifa eden Georg Schmid’in evinde savcılık arama yaptı. Schmid’in eşine aylık 5 bin 500 Euro maaş ödediği ortaya çıkmıştı.

Maliye’nin skandala adı karışan tüm milletvekillerinin ödemelerini mercek altına alacağı gelen haberler arasında. Bavyera eyaletinde 2000 yılından beri milletvekillerinin birinci dereceden akrabalarını işe almalarına yasak getirilmişti.

Skandalın ardından milletvekillerini daha sıkı kontrol altına almak için yeni bir yasa çıkarıldı. Buna göre milletvekilleri, dördüncü dereceye kadar akrabaları olan kişileri parti şubelerinde ve milletvekili bütçesinden istihdam edemeyecek. Milletvekilleri ayrıca, diğer milletvekillerinin üçüncü dereceye kadar olan akrabalarını da işe almayacak.

Editör: TE Bilisim