Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi? Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi?
Alman Dış İstihbarat Servisi’nin (BND) Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'na (NSA) Avrupa’da siyasetçiler ve iş dünyası hakkında bilgi toplamasında yardım ettiği iddiaları mahkemeye götürülecek.

BND’nin hangi bilgilere NSA’nın ulaşması için yardım ettiğini öğrenmek istediklerini söyleyen Yeşiller Partisi’nden Meclis NSA Araştırma Komisyonu Üyesi Konstantin von Notz, "Eğer bu bilgileri bizimle paylaşmazlarsa hukuki olarak adım atacağız." dedi.

Sol Partili NSA Araştırma Komisyonu üyesi Martina Renner de ortaya çıkan iddiaları yargıya taşıyabileceklerini söyledi. Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger ise BND skandalı nedeniyle daha önce istihbarat servisinin kontrolünden sorumlu devlet bakanı olarak görev yapan Thomas de Maiziere’nin (CDU), Frank- Walter Steinmeier (SPD), Ronald Pofalla (CDU) ve şimdiki sorumlu Peter Altmaier’in (CDU) komisyonda sorgulanması gerektiğini açıkladı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Rolf Mützenich ise ‘BND Skandalı’nın Alman-Fransız ilişkilerine zarar vereceği endişelerini dile getirdi. Mützenich Kölner Stadt- Anzeiger’e yaptığı açıklamada, partnerlerin ekonomik çıkar amaçlı dinlendiği iddiası doğrulanması durumunda iki ülke arası, bunun yanı sıra Avrupa içi ilişkilere zarar vereceğini ifade etti. Fransız makamlardan ise söz konusu iddialarla ilgili henüz resmi açıklamalar yapılmadı.

Hafta sonu ortaya çıkan bilgilere göre, BND’nin Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’ye uzun yıllar Fransa hükümetini, AB Komisyonu ve bazı Avrupalı şirketler hakkında casusluk faaliyetlerinde yardım ettiği iddia edilmişti. Bild gazetesinin haberine göre ilk defa 2012’de başkanlık BND’nin dinleme faaliyetleri hakkında bilgilendirilmiş. Başbakanlığın konu hakkında konuşmak istemediği ifade edildi.

Kulis bilgilerine göre Başbakan Angela Merkel’in olayın aydınlatılması için talimat verdiği ve yoğun baskı altında olan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin de önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağı ifade edildi.

Editör: TE Bilisim