Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Almanya'da oy oranını kısa sürede artıran popülist sağ parti Almanya İçin Alternatif (AfD), söylemleriyle oy almadığı kesimlerden de destek görüyor. Partinin, Alman topraklarına illegal yollarla giren mültecilerin silahsız da olsa vurulabileceği yönündeki açıklamalarına, halkın yüzde 29’u destek veriyor. Bu arada Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel’in AfD’yi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (istihbarat) takip etmesi yönündeki talebine ise halkın yüzde 58’i sıcak bakıyor.

Almanya’da her dört kişiden biri, silahsız mültecilerin Alman sınırlarına girmesini silah zoruyla engellemeden yana tavır koyuyor. YouGov araştırma enstitüsünün çalışmasına göre halkın yüzde 29’unun, sınırdan kaçak geçmeye çalışan mültecilerin vurulmasını doğru bulduğunu gösteriyor. Halkın yüzde 57’si bu düşünceyi haklı bulmazken, yüzde 14’ü kararsız kalmış.

Araştırma, popülist sağ parti Almanya İçin Alternatif’in (AfD) başkan yardımcıları olan Fraule Petry ve Beatrixvon Storch’un tartışmalı açıklamalarından sonra oldukça anlamlı bir sonuç ortaya koyuyor. Petry ve von Storch, polisin sınırı yasal olmayan yollarla geçmeye çalışan mültecileri engellemek, gerektiğinde ateş etmek zorunda olduğunu söylemişti. Daha sonra Petry sözlerinin medya tarafından cımbızlandığını, von Storch ise vurulması gerekenler arasında çocukları değil; kadınları saydığını söyleyerek kendilerini savunmuşlardı.

Son araştırmalar Alman halkının yüzde 12’sinin AfD’yi seçmek istediğini gösteriyor. Ancak YouGov’un araştırmasına göre halkın daha büyük bir kısmı sınırı yasal olmayan yollarla silahsız geçmeye çalışan mültecilere silahla müdahale edilmesi konusunda AfD ile aynı görüşü paylaşıyor.

HALKIN YÜZDE 58’İNE GÖRE ANAYASAYI KORUMA TEŞKİLATI AfD’yi TAKİP ETMELİ

Halkın önemli bir bölümü ise SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’in AfD’nin Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın takibine alınması gerektiği yönündeki düşüncesine sahip çıkıyor. Gabriel, AfD’li politikacıların illegal mültecilerin sınırda vurulması yönündeki talebi üzerine böyle bir açıklamada bulunmuştu.

YouGov’un elde ettiği sonuçlara göre halkın yüzde 32’si Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın AfD’yi takibe alması fikrine tümüyle katılırken, yüzde 26’sı bu fikre soğuk bakmıyor. Sonuç olarak halkın yüzde 58’i AfD’nin iç istihbarat tarafından takip edilmesini yadırgamıyor. Bununla birlikte AfD’nin kesinlikle takip edilmemesini isteyenler yüzde 13, edilmesine pek sıcak bakmayanlar ise yüzde 14 olarak hesaplanmış. Bu da halkın yüzde 27’lik bir kesiminin AfD’nin mülteci karşıtı söylemlerinden rahatsız olmadığını gösteriyor.

AfD YÜZDE 12’LİK SEÇMEN TABANINI KORUYOR; SEÇİMLERDE ŞANSLI

Bir başka araştırma kuruluşu olan Emnid’in AfD’nin ulaştığı taban hakkında yürüttüğü çalışmanın sonucu YouGov’u doğruluyor. Araştırmaya göre AfD, önceki hafta kırdığı rekoru koruyor ve halkın yüzde 12’sine ulaşabilmenin verdiği cesaretle politika yapıyor. Mültecilere karşı geliştirdiği söylemler ise tabanını olumsuz yönde etkilemiyor. Aksine kendi tabanının dışından da destek görüyor.

İLTİCA POLİTİKASI HALKA İYİ ANLATILMALI

Bunun bir sonucu olarak popülist sağ parti, 13 Mart tarihinde Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya-Anhalt’ta gerçekleştirilecek eyalet meclisi seçimlerinde en az yüzde onluk bir oranla parlamentolara girme konusunda şanslı görünüyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odası Meclisi’nin (DIHK) başkanı Martin Wansleben ise çözümü iltica politikasının halka iyi anlatılmasında görüyor.

Federal Hükümeti iltica politikasının plan ve hedeflerini anlaşılır bir dille anlatmaya çağıran Wansleben, kamuoyunda hükümetin kontrolü kaybettiği ve devlet organlarının zayıf düştüğü yönünde bir izlenimin oluşmasının çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını söyledi. Federal yönetim ve eyalet yönetimlerinden vatandaşlardaki tedirginliğe karşı açık ve net bilgileri paylaşarak önlem almasını isteyen Wansleben, halkta mültecilerin nasıl kaydedildiği ve bakıldığı ile ilgili bilgisizliğin hâkim olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim