Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Alparslan Türkeş, ölümünün 18. yılında Hollanda'da düzenlenen bir programla anıldı. Hollanda Türk Federasyonu tarafından Arnhem Hoca Ahmed Yesevi Türkiyem Camii Konferans salonunda tertiplenen programa yaklaşık 500 kişi katıldı.

Kuran-ı Kerim ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını Arnhem Hoca Ahmed Yesevi Başkanı İbrahim Günay yaptı. Günay, Başbuğ Alparslan Türkeş’in Türk gençliğine bakışını ve verdiği önemden bahsetti. İbrahim Günay, "Başbuğ Türkeş bizlere her zaman ışık olmuş ve bizler de ona layık olmaya çalışmaya devam edeceğiz. Hollanda Hoca Ahmed Yesevi teşkilatı olarak Başbuğ Alparslan Türkeş’i unutmayacağız ve unutturmayacağız." dedi.

Hoca Ahmed Yesevi teşkilatından gençler, Alparslan Türkeş’in anısına şiir okudu.

BAŞBUĞ BİZE CEHALET İLE MÜCADELEYİ ÖĞRETTİ

Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik, Avrupa Türklüğünün Dünya Türklüğünün bir parçası olduğunu ve bunu en iyi görenlerden birinin de Başbuğ Alparslan Türkeş olduğunu dile getirdi. Murat Gedik, "18 yıl geçmesine rağmen Başbuğ halen kitleler tarafından anılmaktadır. Bu sadakat başka hiç kimseler için gösterilmemektedir. Türkeş demek, Türk tarihinin bir bütün olarak ele almak demektir. Yaşamış olduğumuz toplumda huzur ve barış için mücadele etmek demektir. Ruh kökünden kopmadan herkes ile kucaklaşmak demektir. Başbuğ bizlere cehalet ile mücadele etmeyi öğretmiştir ve bu cehalet çok sayıda maskeler kullanıp karşımıza çıkmaktadır. Onun bırakmış olduğu emanetler her daim yaşatılacaktır." diye konuştu.

AMACIMIZ ALLAH RIZASINI KAZANMAK

Türk Milletine hizmet için hazır olduklarını söyleyen Başkan Gedik, asil Türk milletinin tarihinin binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Gedik, "Türk milletinin yetiştirdiği iki Başbuğ'un azim ve çizgisi de aynıdır. Bizler her türlü ırkçılık ve ayrımcılığa karşıyız. Amacımız Türk milletine iyi bir nefer olmaktır. Sadece Anadolu Türklüğü için değil, mücadelemiz tüm dünya Türklüğü içindir. Türk milliyetçilerin yegane dostu başbuğu Alparslan Türkeş'tir. Amacımız ne yaparsak yapalım Allah'ın rızasını kazanmaktır. " dedi.

Türkiye'den '4 Nisan Başbuğ Alparslan Türkeş’i anma programına' katılan Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Avrupa'da bu tür teşkilatların açılmasına vesile olan Başbuğ Alparslan Türkeş'e Allah'tan rahmet dilediğini söyledi. Şandır, "Allah ona rahmet eylesin; cennet mekan eylesin. Başbuğ Alparslan Türkeş'in vefatının 18. yıl dönümünde Hollanda'da bulunuyoruz. 1965 yılında Başbuğ'u tanıma şerefine nail oldum. Onun bize öğrencilik yıllarında tarif ettiği ülkücülüktür. Bunu iki temel ayak üstüne tuttururdu. Birincisi İslam ahlak ve fazileti. Sonra Türklük gurur ve şuuru idi. Müslüman olmanın faziletini, bize bir hayat biçimi olarak ve yaşama biçimi olarak Başbuğ öğretti. Sonra da Türk milletine ait olmanın gurur ve şuurunu bize aşıladı. Bu iki husus çok değerli." şeklinde konuştu.

TÜRKEŞ VE YAZICIOĞLU BİZİM MANEVİ MİMARLARIMIZDIR

Hollanda Sivaslılar Platformu başkanı İbrahim Çitil ise Başbuğ'u bir baba olarak bir aile reisi olarak ve aile yakını olarak tanıdığını söyledi. Çitil, "Hollanda'ya 3-4 defa geldi. Geldikleri zaman her zaman yanında bulundum. O zaman gittiği her yerde büyük sevgi gösterisi ile karşılanıyordu. Gerçekten Başbuğ Alparslan Türkeş Türk milletinin Avrupa'da Türklerin lideri idi. Her gittiği yerde bu ilke ile karşılandı. Kendisi bu teveccühten oldukça mutlu olmuştu. Burada dinimize, dilimize sahip çıkın tavsiyelerinde bulunmuştu. Bu günde aynı şeyi bizlerde yaşatmaya çalışıyoruz. Onun tavsiyelerini yaşatmaya çalışıyoruz. Türk dünyasında olduğu gibi Hollanda'da saygı ile anılıyor. Yaklaşık 500 kişi Arnhem Hoca Ahmed Yesevi onu sevgi ve saygı ile andı. Alparslan Türkeş olsun Rahmetli şehit Muhsin Yazıcıoğlu olsun bunlar bizim manevi mimarlarımızdır. Bu tür Türk büyüklerinin bugün yokluğu yakinen hissedilmektedir." ifadesini kullandı.

Kuran-ı Kerim ve dualar ile devam eden anma programı, Arnhem Hoca Ahmed Yesevi Teşkilatı'nın şiir ve ilahi grubunun katkılarıyla devam etti. Anma programı, Hollanda Türk Federasyon Hoca Ahmed Yesevi Teşkilatının ikramı ile son buldu.

Editör: TE Bilisim