Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
ABD'nin farklı eyaletlerinde terör örgütü ASALA tarafından şehit edilen Los Angeles başkonsolosları Mehmet Baydar ve Kemal Arıkan ile Konsolos Bahadır Demir ve Boston Fahri Başkonsolosu Orhan Gündüz New York'ta düzenlenen törenle anıldı.

New York Başkonsolosluğu himayesinde Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından Türkevi’nde düzenlenen tören, şehit diplomatlar onuruna saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Türkiye BM Daimi Büyükelçisi Halit Çevik terörizmin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyledi. Atina'da görevli olduğu sıra halefi olan başkonsolos ve bir görevlinin şehit olduğunu ifade eden Çevik "Tarih boyunca işlenmiş suçları milletimize, devletimize yıkmak isteyenlerin zaman zaman teröre başvurdukları görülmüştür. Bunu yakinen yaşamış bir kardeşinizim. Ama bunların hiçbirini ne bir millete ne bir inanca ne bir ideolojiye atfetmek istemiyoruz. Teröre karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Bu acıları daha ileriye taşıyacak teşebbüslerden kaçınmamız gerekir." dedi. Büyükelçi Çevik, "Türk diplomasisi belki terörden en çok acı çekmiş ve bu uğurda en çok şehit vermiş diplomasilerin başında geliyor." diye konuştu.

New York Başkonsolosu Levent Bilgen ise 1973'ten bu yana 28 ayrı terör saldırısında 42 diplomatın şehit olduğunu söyledi. Diplomatların birer barış elçisi olduğunu vurgulayan Bilgen "Diplomatlar diplomasi işlevini icra ederken barışı korumayı ve savaşı engellemeyi bir ilke olarak benimsemişlerdir. Ülkeyi temsil etmenin yanı sıra asıl görevleri barışın tesisi ve idamesi olan diplomatlarımızın vazifelerini fedakarca yerine getirmesi sırasında saldırıya uğramaları milletimizin ortak hafızalarında silinmez izler bırakmıştır. Bizi hedef alan bu saldırılar, bizi hiçbir zaman yıldırmamıştır. Şehit olan bütün meslektaşlarımı rahmetle anıyorum." şeklinde konuştu.

Los Angeles'taki saldırıyı gerçekleştiren Ermeni asıllı Gurgen Yanikiyan ile cezaevinde röportaj yapan gazeteci Dogan Uluç ise o dönem yaşadığı anıları anlattı. 1980 yıllarında Türkevi'nin önünde bomba yüklü bir araçın patladığını da hatırlatan Uluç, saldırıda ölen insanlarının olmamasının teselli edici bir durum olduğunu söyledi.

Terör saldırısında şehit olan bütün diplomatları rahmetle anan TADF Başkanı Ali Çınar, katılımcılara teşekkür etti.

Anma töreni diplomatlara karşı gerçekleştirilen terör saldırılarını içeren belgeselin gösterimi ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim