Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Kosova'dan Avrupa'ya üç ay önce başlayan kaçış, aralıksız devam ediyor. Yaklaşık dört yüz Kosova’lı her akşam otobüs ile Macaristan’a ulaşmak için Sırbistan’ın yolunu tutuyor. Priştine otogarında çoluk çocuk, genç, yaşlı Kosovalılar gözü yaşlı ülkelerini terkediyor.

Yerel gazetelere göre her gün Sırbistan sınırını geçerek Macaristan sınırındaki yerleşim birimlerine ulaşan göçmenler, sığnma talep ediyor. Macaristanlı yetkililer, göçmenleri Avrupa ülkelerine gönderiyor. En fazla göçmen Almanya, Belçika, ve Fransa'ya gidiyor.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Kosovalılar konuyla ilgili hükümeti suçluyor. Kosovalı bir vatandaş, "İnsanlar ekonomik sıkıntı yüzünden ülkeden kaçıyor. Maalesef önceki ve bugünkü hükümet halkın refahını yükseltmek için çalışmıyor. Hükümet ihale peşinde koşuyor. Ben de yakında ülkeye terk edeceğim" diye konuştu.

Macaristan Ulusal Göç Ofisi tarafından KTV'ye yapılan açıklamada, son 3 ayda Kosova'dan 24 bin sığınma talebi olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre ise geçen yıl Eylül ilâ Şubat'ta 21 bin Kosovalı Macaristan’dan sığınma talebinde bulundu.

Kosova'daki şirketler, yüzlerce işçinin ülkeden ayrılmasından şikâyetçi. Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni de Avrupa'dan Kosovalı göçmenleri geri göndermesini istedi. Şimdiye kadar Kosova, Sırbistan ve Macaristan Hükümeti tarafından göçü durudurmak için herhangi bir somut adım atılmadı.

Editör: TE Bilisim