Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Avrupa Birliği’nde (AB) alkol tüketimi ve zararları üzerinde araştırma yapan 13 AB ülkesinden 50 bilim adamı, alkol reklamının tamamen yasaklanmasını istedi.

Barcelona’nın Clinic hastanesi tarafından koordine edilen ve Avrupa Komisyonu’nun eş finansmanlığını yaptığı AMPHORA (Alcohol Public Health Research Alliance) projesinin sonuçları Avrupa Parlamentosu’na sunuldu.

AMPHORA araştırması, alkol reklamlarının 13-16 yaş arası gençlerde alkol tüketimini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Proje yöneticisi ve Hospital Clinic’in Bağımlılık Bölümü sorumlusu Antoni Gual, İtalya, Hollanda, Polonya ve Almanya’dan 9 bin gencin alkol reklamlı sportif aktiviteleri takip etmesinin ardından tüketim şekilleri üzerinde çalışmaların yapıldığını aktardı.

Dr Antoni Gual, “Araştırma açıkça gösteriyor ki 13-16 yaş arası gençler alkol destekli sportif aktivitelere ve online alkol reklamlarına ne kadar maruz kalırlarsa bir sene ya da 6 ay sonra alkol tüketme ihtimalleri o kadar artıyor.” ifadelerini kullandı.

Projenin sonuç açıklamasında, 15 yaş üzeri Avrupalıların ortalama günde 27 gram alkol tükettiği ve bunun dünya ortalamasının iki katı olduğu kaydedildi.

15 ila 64 yaş arası Avrupalıdan her sene 138 bin kişinin alkol nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, bunlardan yüzde 40’ının siroz, yüzde 30’unun yaralanmalar (trafik kazası ve şiddet) ve yüzde 20’sinin alkole baplı kanserden olduğu bilgisi verildi.

AB’den 30 kurumun dahil olduğu AMPHORA projesinden sorumlu Dr. Gual, "Sigaraya yapıldığı gibi açıkça Avrupa çapında alkole karşı her türlü ticari iletişim yasağının konulmasının vakti gelmiştir.” dedi.

Projenin sonuç bildirgesinde hükümetlerin alabileceği acil önlemler arasında, sigaraya olduğu gibi, alkollü içeceklerin satıldığı şişelere de alkolün zararına ilişkin uyarıcı bilgilerin yazılması gösterildi.

Editör: TE Bilisim