Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Türkiye’de özgür basına yapılan 14 Aralık operasyonuna tepkiler bitmek bilmiyor. Avustralya’da siyasetçiden, akademisyene, gazeteciden, sinema yönetmeni ve değişik meslek guruplarına kadar geniş bir yelpazeden oluşan önemli şahıslar, Türkiye’de medyaya karşı yürütülen operasyonu ‘Basın özgürlüğüne darbe’ olarak niteliyor. Sydney Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Orta Doğu Uzmanı Doç. Dr. Anthony Clifford ise operasyonların temelinde, hükümetin yolsuzluklarını örtme çabası olduğunu söyledi. Ortadoğu uzmanı, Erdoğan'ın farklı görüşü bulunan insanların fikirlerini dikkate almayarak sosyal demokrasiyi ortadan kaldırmaya başladığını vurguladı.


“OPERASYONLARIN TEMELİNDE YOLSUZLUĞU ÖRTME ÇABASI VAR”

Ortadoğu Uzmanı Clifford, Türkiye’nin uluslararası arenadaki ilk imaj kaybının AK Parti hükümetinin Twitter, Youtube ve diğer sosyal medyaya uygulanan sansürle başladığını belirtti. Ortadoğu uzmanı, mevcut iktidarın, daha önce sosyal medyaya şimdi ise Zaman ve Samanyolu gibi medya kuruluşlarına uyguladığı baskı ve operasyonunu temelinde, hükümetin kendi yolsuzluğunu örtme çabası olduğunu kaydetti.

“SOSYAL DEMOKRASİYİ KALDIRIRSANIZ BOŞLUĞU RADİKAL GRUPLAR DOLDURUR”

Türkiye’de çok farklı görüşlerden insanların bulunduğuna dikkat çeken Kanada asıllı Clifford, Erdoğan’a yüklendi. Türkiye’yi yakından takip eden Clifford Erdoğan’ın özellikle son zamanlarda takındığı tavır ve yaptığı icraatlarla sosyal demokrasiyi ortadan kaldırmaya başladığını belirtti.

Demokratik sosyal görüşleri engellemenin büyük tehlikeler içerdiğinin altını çizen Clifford, bununla beraber çıkacak boşluğu radikal grupların dolduracağını söyledi ve şöyle devam etti: “Türkiye’de kendi ölçüleri içinde etkin bir demokratik sosyal görüşü var. Eğer bunu ortadan kaldırırsanız ki şu anda Tayyip Erdoğan’ın yaptığı da budur. Bu durumda onlardan doğacak olan boşluğu çok daha radikal gruplar doldurur. Eğer farklı düşünceler, sistem içinde kendine bir yer bulamaz ve kendini ifade etmezse, şu andaki tablo meydana gelir.”

Avustralya’nın önemli akademisyenlerinden Doç. Dr. Clifford, ifade özgürlüğüne yapılan bu tür baskıların, zamanla üniversitelerde daha büyük radikalleşme hareketlerini tetikleyebileceği uyarısını yaptı ve şunları söyledi: “Toplumda, futbol maçlarındaki taraftarlarda meydana gelen gerginleşme ve kutuplaşma görüntülerini beraberinde getirir. Bu da Türkiye’ye gelişmiş ülkelerin sınıfından çıkarmak anlamını taşır.”

Editör: TE Bilisim