Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi? Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi?
Azerbaycan'da düzenlenen İNEPO Avrasya Çevre Proje Olimpiyatları, yapılan muhteşem bir kapanış programıyla sona erdi. Türkiye'nin bir altın, bir gümüş olmak üzere iki madalya aldığı olimpiyatların kapanış programına, bakanlar, milletvekilleri, büyükelçiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakü Haydar Aliyev Spor kompleksinde yapılan kapanış programı Azerbaycan Milli Marşı'nın okunması ve çevre ile ilgili sineizyon gösterisi ile başladı. Daha sonra olimpiyatlara katılan 45 ülke takımları, sırasıyla salona davet edildi. Ellerinde kendi ülkelerinin bayraklarını taşıyan öğrencileri izleyiciler uzun süre alkışladı.

Olimpiyatların organizasyon komitesi Başkanı Mesut Kurnaz, kürsüye gelerek olimpiyatların gayesini "dünyayı kin, nefret ve kıskançlık gibi buzların tutmaması, dostlukları ısıtması" şeklinde açıkladı. Kurnaz, bütün insanların eğitimde ve bilimde yarışmalarını arzuladığını bildirdi.

Daha sonra dereceye giren öğrenciler, gruplar halinde sahneye davet edilerek madalyaları verildi. Törende konuşan Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Misir Merdanov, yalnız bilimle beslenen dünyanın gelecekte gelişeceğini ifade ederek, "Bu olimpiyatların da esas amacı Azerbaycan'da ve dünyada bilim kaynaklı bir ortam oluşması için çalışarak insanlara güzel bir gelecek hazırlamaktır.'' dedi.

TÜRKİYE BİR ALTIN, BİR GÜMÜŞ MADALYA ALDI

Olimpiyatlara iki takım halinde katılan Türkiye, bir altın, bir de gümüş madalya aldı. Zonguldak Ereğli Yıldırım Koleji'nden katılan Furkan Kılıç ve Zeynep Ulak otonom sera adlı projeleri ile altın madalya alırken, İstanbul Fatih Koleji öğrencileri Muhammet Onur Atakul ve Muhammet Murat Kaya'nın hazırladığı proje ikinci oldu.

Yarışmada altın madalya alan projenin sahibi Furkan Kılıç ve Zeynep, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptıkları açıklamada, Türkiye adına altın madalya almaktan son derece mutlu olduklarını bildirdiler.

Türkiye dışında Azerbaycan'dan katılan 5 ayrı takım da altın madalya alırken, Mısır, Belçika, Arnavutluk ve Belarus temsilcileri de altın madalya sevinci yaşadılar.

SALON AZERİCE PERFORMANSLARLA COŞTU

Olimpiyatlara katılan yarışmacılardan bazılarının Azerice şarkı ve şiir okumaları salonu adeta coşturdu. Angola'dan gelen ve projesi ile bronz madalya alan Ferreire Neide okuduğu ''Azerbaycan'' adlı şiir dakikalarca alkışlandı. Somalili Ahmad Abdurreşid'in Azerice ''Aziz dostum'' adlı şarkıyı seslendirmesinden sonra salondaki binlerce kişi ayakta alkışladı.

Programda öğrencilerden oluşan çeşitli folklor grupları da gösteriler yaptılar.

Programın sonunda olimpiyatların gerçekleşmesinde emeği geçen kurumlara hatıra plaketi takdim edildi. Program aile fotoğrafı çekimiyle son buldu.

''ÖRNEK ALINACAK PROJE''

Olimpiyatların son gününde öğrencileri ile birlikte stantları gezen katılımcılardan Resmiye Bedirova, Cihan'a yaptığı açıklamada, yapılan organizasyonu çok beğendiğini, olimpiyatlara katılan öğrencileri çok hazırlıklı gördüğünü ve öğrencileri ile birlikte benzer çalışmalar yapmaya karar verdiklerini bildirdi. Cihan mikrofonlarına konuşan Reşat Aliyev de projeler hazırlayan bazı öğrencilerin ekoloji ile ilgili büyüklerden daha çok ilgili olduklarını gözlemlediğini söyledi. Samsun'dan misafir olarak geldiğini bildiren Salim Eken de, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, olimpiyatları ve öğrencilerin projelerini çok güzel bulduğunu bir çok insanın aklının kenarından bile geçmeyen konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İşadamı Nurettin Teltik de stantları gezerek hazırlanan projeleri incelerken, geleceğe daha ümitle baktığını ifade etti. Emekli öğretmen Şefakat Habiboğlu da, çevre olimpiyatlarının uluslararası bir köprü olduğunu ifade ederek, olimpiyatlara katılan öğrencilerin ortak evimiz olan dünyanın ekolojik problemleri konusunda çözümler üreterek katkı sağladıklarını bildirdi.

Editör: TE Bilisim